Ufuk (horizon)

Ufuk (veya ufuk çizgisi) gökle yer veya deniz düzeyini hayali olarak ayıran çizgidir. Gerçek ufuk genellikle, ağaçlar, dağlar ve binalarla örtüldüğü için gökle yerin birbirini kestiği bu noktalara görünür ufuk denir. Astronomide, gözlem yapan kişinin bulunduğu noktadan (gözlemcinin gözünden doğru) yatay olarak çizilen doğrudur.

Evrendeki gözlemlenebilirlik sınırı bir dizi ufuk tarafından belirlenir. Bu ufuklar, çeşitli fiziksel sınırlamalar yüzünden, evrendeki çeşitli hareketlerle ilgili bilgi edinme sınırlarımızı kısıtlar. En ünlü ufuk, parçacık ufuğudur; parçacık ufuğu evrenin sonlu yaşı yüzünden görülebilen kesin mesafeye bir sınır koymaktadır. Son serpintinin yüzeyindeki optik ufuk, ve nötrinolarla yerçekimsel dalgaların son serpinti yüzeyi ile ilgili ufuklar gibi diğer olgular da gözlemlerin gelecekteki sınırlarıyla yakından ilişkilidir.

Gerçek ufuk aslında sadece deniz yüzeyinde uzanırken gözlemlenebilen teorik bir çizgidir.Gerçek ufuk yataydır; gözlemciyi çevreler ve tipik olarak dünya'nın mükemmel bir küresel modelinin yüzeyinde çizilen bir daire olduğu varsayılır. Merkezi gözlemcinin altında ve deniz seviyesinin altındadır. Gözlemciden uzaklığı, hava koşullarından büyük ölçüde etkilenen atmosferik kırılma nedeniyle günden güne değişir.

Görünür ufuk pek çok yerde gerçek ufuk kara, ağaçlar, binalar, dağlar vs. tarafından gizlenir; sonuçta yer ve gökyüzünün kesişimine görünür ufuk denir. Tarihsel olarak, görünür ufka olan uzaklık uzun süre hayatta kalmak ve özellikle denizde başarılı olmak için hayati bir öneme sahipti, çünkü bir gözlemcinin güvenlik ve bilgi aktarımı için bariz bir bütünlük ile birlikte, gözlemcinin maksimum görüş ve dolayısıyla iletişim alanını belirlemiştir.

Astronomide ufuk gözlemcinin gözünden geçen yatay düzlemdir, sıfır derece yüksekliğe sahip noktaların konumudur. Geometrik ufka benzer şekilde olsa da, bu bağlamda, ufkun bir resim düzleminde bir çizgiden ziyade uzayda bir düzlem olduğu düşünülebilir.

(a) Ufka olan mesafeyi hesaplamak için geometrik temel, sekant tanjant teoremi, (b) Ufka geometrik mesafe, Pisagor teoremi, (c) Üç ufuk tipi


https://en.wikipedia.org/wiki/Horizon

12 Eylül 2019


GERİ (astrofizik)
GERİ (evren, evrendeki dünya)