Karanlık Yıldız, Newtonian Mekanik (dark star, Newtonian mechanics)

Karanlık bir yıldız, büyük kütlesi nedeniyle ışık hızına eşit veya onu aşan bir yüzey kaçış hızına sahip olan, Newton mekaniği ile uyumlu teorik bir objedir. Işığın Newton mekaniği kapsamında graviteden etkilenip etkilenmediği belirsizdir, ancak mermilerle aynı şekilde hızlandırılmış olsaydı, karanlık bir yıldızın yüzeyinde yayılan herhangi bir ışık, yıldızın gravitesi tarafından tutulacak ve onu karanlık hale getirecekti. Karanlık yıldızlar, genel görelilikteki kara deliklere benzer.

Kara deliklerle karşılaştırmalar

·         Dolaylı radyasyon: Karanlık yıldızlar ve kara delikler, her ikisi de ışık hızına eşit veya daha yüksek bir yüzey kaçış hızına ve r ≤ 2M kritik yarıçapa sahiptir.

·         Radyasyon etkileri: Karanlık bir yıldız yukarıda açıklandığı gibi dolaylı radyasyon yayabilir. Kuantum mekaniği ile ilgili mevcut teoriler tarafından tanımlanan kara delikler, ilk olarak 1975'te öne sürülen Hawking radyasyonu yoluyla radyasyon yayar.

·         Işık-bükme etkileri: Newton fiziğinde gravitasyonal bir ışık sapması varsa (Newton, Cavendish, Soldner), genel görelilik, Güneş'i süzen bir ışık demetinde iki kat daha fazla sapma öngörür.

Çöken yıldız çekirdeği doğrudan gözlemlenebilseydi neler olurdu:

·         Gravitasyonal kırmızıya kayma nedeniyle foton enerjileri azalır

·         Işık bükülmesi nedeniyle luminosite azalır

·         Yıldız, R/c’ye göre serbest-düşüş süresi içinde kararır

·         Ancak, bizim bakış açımıza göre, yıldız yüzeyi olay ufkuna yaklaştıkça çöküş yavaşlar ve tam bir donma olur – zaman genişlemesi


 

https://en.wikipedia.org/wiki/Dark_star_(Newtonian_mechanics)

12 Ekim 2022

 

GERİ (kara delikler)