Helyosantrik Yörünge (heliocentric orbit)

Bir helyosantrik yörünge (aynı zamanda circumsolar yörünge olarak da adlandırılır), genellikle Güneş'in yüzeyinin içinde veya yüzeyinin çok yakınında bulunan, Solar Sistemin ağırlık merkezi (barycenter) etrafındaki bir yörüngedir. Solar Sistemdeki tüm gezegenler, kuyrukluyıldızlar, asteroitler ve Güneş'in kendisi, birçok yapay sonda ve enkaz parçaları gibi, bu tip yörüngelerdedir. Buna karşılık, Solar Sistemdeki gezegenlerin uyduları, kendi gezegenlerinin yörüngesinde döndükleri için helyosantrik yörüngelerde bulunmazlar (Ay'ın Güneş etrafında konkav bir yörüngeye sahip olmasına rağmen).

Solar Sistemin ağırlık merkezi, her zaman Güneş'e çok yakın olmakla birlikte, Jüpiter ve diğer büyük gaz gezegenleri gibi Solar Sistemdeki büyük gövdelerin o sırada bulundukları yere bağlı olarak, zaman geçtikçe uzayda hareket eder. Benzer bir fenomen, ekzogezegenlerin radyal hız yöntemiyle tespit edilmesini sağlar.


(a) Solar Sistem barycenterin Güneş'e göre hareketi, (b) trans-Mars injeksiyon diyagramı; A = Hohmann transfer yörüngesi. B = bağlantı görevi. C = oppozisyon misyonu (Barycenter, birbirinin etrafında dönen iki veya daha fazla cismin kütle merkezidir ve cisimlerin etrafında döndüğü noktadır)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Heliocentric_orbit

14 Mart 2023

 

GERİ (makaleler-2)