Uzay Enkazı (space debris)

Uzay enkazı (uzay çöpü, uzay kirliliği, uzay atığı olarak da bilinir), artık yararlı bir işleve hizmet etmeyen, uzayda -esas olarak Yer yörüngesinde- geçersiz insan yapımı objlerdir.

Bunlar arasında,

·         Metruk uzay araçları (işlevsel olmayan uzay araçları ve terk edilmiş fırlatma aracı aşamaları)

·         Görevlerle ilgili enkazlar

·         Yer yörüngesinde çok sayıda, sahipsiz roket gövdelerinin ve uzay araçlarının parçalanmasından kaynaklanan parçalanma enkazları

bulunmaktadır. Yörüngede bırakılan insan yapımı nesnelere ek olarak, diğer uzay enkazı örnekleri arasında parçalanmalarından, erozyondan ve çarpışmalardan kaynaklanan parçalar, boya lekeleri, uzay aracından atılan katılaşmış sıvılar ve katı roket motorlarından yanmamış partiküller sayılabilir.

Uzay enkazı uzay aracı için bir risk teşkil eder.

Uzay enkazı tipik olarak negatif bir dış maliyettir; uzay aracı fırlatıcı tarafından genellikle dikkate alınmayan veya maliyette tam olarak hesaba katılmayan bir maliyet veya yüktür.

Hem mürettebatlı hem de mürettebatsız birkaç uzay aracı, uzay enkazı tarafından hasar görmüş veya tahrip edilmiştir. Enkazın ölçülmesi, azaltılması ve potansiyel olarak uzaklaştırılması, uzay endüstrisindeki bazı katılımcılar tarafından gerçekleştirilir.

Ocak 2021 itibariyle, US Space Surveillance Network, 4450 operasyonel uydu da dahil olmak üzere Yer’in üzerindeki yörüngede 21901 yapay obje bildirdi. Ancak bunlar sadece izlenebilecek kadar büyük objelerdir.

Ocak 2019 itibariyle, 1 cm'den (0,4 inç) daha küçük 128 milyondan fazla enkazın, 1-10 cm ve 10 cm'den (3,9 inç) daha büyük yaklaşık 900000 adet enkazın ve yaklaşık 34000 parçanın Yer etrafında yörüngede olduğu tahmin edildi.

Yapay uzay enkazının en küçük objeleri (boya lekeleri, katı roket egzoz partikülleri, vb.) mikrometeoroidlerle gruplandırıldığında, bazen uzay ajansları tarafından MMOD (Micrometeoroid ve Orbital Debris) olarak adlandırılır. Enkazla çarpışmalar uzay araçları için bir tehlike haline geldi; en küçük objeler, özellikle güneş panelleri ve teleskoplar veya yıldız izleyiciler gibi balistik bir kalkanla kolayca korunamayan optiklere, kum püskürtmeye benzer hasara neden olur.


Yüksek Yer yörüngesinden görülebileceği gibi, uzay enkazının konumlarını temsil eden, ancak göreceli boyutlarını temsil etmeyen bilgisayarla oluşturulmuş bir görüntü

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Space_debris

9 Haziran 2022

 

GERİ (küçük solar sistem)