Astrofiziksel X-Işını Kaynağı (astrophysical X-ray source)

Astrofiziksel X-ışını kaynakları, X-ışınlarının emisyonuna (yayılımına) neden olan fiziksel özelliklere sahip astronomik objelerdir.

X-ışınları yayan birkaç tür astrofiziksel obje vardır. Bunlar arasında galaksi kümeleri, aktif galaktik çekirdeklerdeki (AGN) kara delikler, süpernova kalıntıları, yıldızlar ve bir beyaz cüce içeren ikili yıldızlar (kataklismik değişken yıldızlar ve süper yumuşak X-ışını kaynakları), nötron yıldızı, kara delik (X-ışını ikililer) gibi galaktik objeler bulunur. Ay'ın X-ışını parlaklığının çoğu yansıyan solar X-ışınlarından kaynaklansa da, bazı Solar Sistem gövdeleri X-ışınları yayar, bunlardan en dikkat çekici olanı Ay'dır.

Ayrıca uzaydaki gök varlıkları, göksel X-ışını kaynakları olarak tartışılmaktadır. Gözlemlenen tüm astronomik X-ışını kaynaklarının orijini, uzun veya kısa bir süre boyunca bir koronal bulutla veya koronal bulut sıcaklıklarında bir gazın içinde, yakınında veya onunla ilişkilidir.

Çözümlenmemiş birçok X-ışını kaynağının bir kombinasyonunun, gözlemlenen X-ışını arka planını ürettiği düşünülmektedir. X-ışını sürekliliği, magnetik veya sıradan Coulomb, kara-cisim radyasyonu, senkrotron radyasyonu, göreceli elektronlar tarafından düşük enerjili fotonların ters-Compton saçılması, hızlı protonların atomik elektronlarla vurmalı-çarpışmaları ve ek elektron geçişleri olan veya olmayan atomik rekombinasyondan kaynaklanan bremsstrahlung'dan ortaya çıkabilir.

Radyo kaynağı Sagittarius A'ya (W24) çok yakın olan Sagittarius A*, Galaktik Merkez’de yeralır. Galaktik X-ışını kaynaklarının ilk kataloğunda iki Sgr X-1 önerilmiştir: (1) 1744-2312'de ve (2) 1755-2912'de; (2)'nin belirsiz bir tanımlama olduğuna dikkat edilerek. Kaynak (1), S11'e karşılık geliyor gibi görünüyor.

Sagittarius A (veya Sgr A), Samanyolu'nun merkezinde bulunan bir komplekstir; örtüşen üç bileşenden oluşur: SNR Sagittarius A Doğu, spiral yapı Sagittarius A Batı ve spiralin merkezindeki çok parlak kompakt radyo kaynağı Sagittarius A*

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Astrophysical_X-ray_source

25 Temmuz 2022

 

GERİ (makaleler-2)