Gezegen V (planet V)

Gezegen V, NASA bilim adamları John Chambers ve Jack J. Lissauer tarafından bir zamanlar Mars ile asteroit kuşağı arasında varolduğu öne sürülen bir varsayımsal beşinci karasal gezegendir. Hipotezlerine göre, Hadean döneminin Geç Ağır Bombardımanları, diğer karasal gezegenlerde meydana gelen karışıklardan dolayı Gezegen V'in yörüngesinin asteroit kuşağına geçmesinden sonra başladı. Chambers ve Lissauer, bu hipotezin ilk test sonuçlarını 11-15 Mart 2002 tarihleri arasında düzenlenen 33. Lunar ve Gezegensel Bilim Konferansında sundular.

Gezegen V hipotezinde, gezegen oluşumu döneminde beş karasal gezegen üretildi. Beşinci karasal gezegen, Mars ile asteroit kuşağı arasında, 1.8 ile 1.9 AU arasında yarı-büyük bir eksene sahip düşük bir eksentrik yörüngede yeraldı. bu yörünge uzun ömürlü olmasına rağmen 600 My’lık bir zaman ölçeğinde kararsızdı. Sonunda, diğer iç gezegenlerden gelen karışıklıklar, Gezegen V’i iç asteroit kuşağına geçen yüksek-eksentriklikli bir yörüngeye sürükledi. Asteroitler, Gezegen V ile yakın karşılaşmalarla Mars-geçişliler ve rezonant yörüngelere saçıldılar. Bu asteroitlerin çoğu daha sonra Yer-geçişli yörüngelerde evrimleşerek lunar çarpma oranını geçici olarak artırdı. Bu süreç, büyük olasılıkla Gezegen V (ν6 seküler rezonansa girdikten sonra) kayboluncaya kadar devam etti.


‘Geç Ağır Bombardıman (LHB) yaklaşık 3.8 milyar yıl önce meydana geldi ve bu sırada Yer, Venüs, Merkür ve Mars (dört iç karasal gezegen), asteroitler tarafından saldırıya uğradı. Bilim adamları, LHB'nin meydana geldiğinden oldukça eminler, ancak buna neyin sebep olduğunu anlayamadılar. Nedeni, Solar Sistemimizde bir zamanlar varsayımsal bir beşinci iç gezegenin varolması olabilirdi; bu gezegen, sistemden ayrılırken, LHB'ye neden olmuş olabilir.’


(a) Yaklaşık 3.8 milyar yıl önce, iç gezegenler bir asteroit tufanı ile bombalandı, bunun nedeni Planet V olabilir mi?, (b) Geç Ağır Bombardımanın artistik bir yorumu (https://bigthink.com/hard-science/what-was-planet-v/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Planet_V

26 Şubat 2023

 

GERİ (solar sistem)
GERİ (varsayımsal gezegenler)