Centaurus A (Centaurus A)

Centaurus A (NGC 5128 veya Caldwell 77 olarak da bilinir), Centaurus takımyıldızında bulunan bir galaksidir. 1826 yılında İskoç astronom James Dunlop tarafından Avustralya'nın Yeni Güney Galler eyaletindeki Parramatta'daki evinde keşfedilmiştir.

Literatürde Centaurus A’nın Hubble tipi (lentiküler galaksi veya bir dev eliptik galaksi) ve uzaklığı (10-16 milyon ışık yılı) gibi temel özellikleriyle ilgili önemli tartışmalar vardır. NGC 5128, Yer’e en yakın radyo galaksilerden biridir, bu nedenle aktif galaktik çekirdeği profesyonel astronomlar tarafından kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Aynı zamanda gökyüzündeki beşinci en parlak galaksidir; bu özelliği onu ideal bir amatör astronomi hedefi haline getirir. Sadece güney yarımküreden ve düşük kuzey enlemlerden görülebilir.

Galaksinin merkezi, X-ışını ve radyo dalga boylarındaki (from 0 – 3000 GHz). emisyonlardan sorumlu bir rölativistik jet fırlatan 55 milyon solar kütleli bir süpermasif kara delik içerir (rölativistik jetler, ışık hızına yakın hızlandırılmış iyonize madde demeleridir). Astronomlar, jetin on yıl arayla radyo gözlemlerini alarak, jetin iç kısımlarının ışık hızının yaklaşık yarısı kadar hızla hareket ettiğini belirlediler. Jet, çevreleyen gazlarla çarpışıp oldukça enerjik partiküllerin oluşmasına neden olurken daha uzakta X-ışınları üretilir. Centaurus A'nın X-ışını jetleri binlerce ışık-yılı uzunluğundayken, radyo jetleri bir milyon ışık-yılı uzunluğundadır.

Diğer starburst galaksileride olduğu gibi, yoğun bir yıldız oluşumu patlamasından bie galaktik çarpışmanın sorumlu olduğundan şüpheleniliyor. Modeller, Centaurus A'nın, sonunda birleşeceği daha küçük bir spiral galaksi ile çarpışan büyük bir eliptikal galaksi olduğunu göstermiştir. Bu nedenle galaksi, yıllardır astronomların özel ilgi odağı olmuştur. Spiral galaksilerin çarpışmaları nispeten yaygın olsa da, eliptik ve spiral bir galaksi arasındaki çarpışmanın etkileri tam olarak anlaşılamamıştır.


(a) ve (b) Galaksi Centaurus A’nın (NGC 5128) iki farklı görüntüsü; (b) ALMA tarafından alınmıştır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Centaurus_A

17 Eylül 2022

 

GERİ (kara delikler)