Biçimsel Galaksi Sınıflaması, Hubble düzeni (formal galaxy classification, Hubble sequence)

Biçimsel galaksi sınıflaması ya da biçimsel gökada sınıflaması, astronomların galaksileri görünüşlerine göre gruplara ayırdıkları bir sınıflama sistemidir. Bu sistem içinde kullanılan çeşitli şemaların en bilineni, Edwin Hubble'ın bulduğu ve Gérard de Vaucouleurs ile Allan Sandage'ın geliştirdiği Hubble düzenidir.


Hubble düzeni

Hubble düzeni, Edwin Hubble tarafından  geliştirilmiş bir gökada sınıflandırma düzenidir. Biçimi dolayısıyla çatal (tuning fork) olarak da anılır.

Hubble galaksi düzeni

Hubble düzenine göre galaksiler, sağdan eliptik olarak başlarlar ve adları E0 ile E7 olarak değişir. E biçimi temsil ederken rakam, gökadanın ne kadar oval olduğunu gösterir. Bir diğer deyişle 0 dairesel iken 7 son derece basıktır. Teknik açıdan eliptikliğin 10 katıdır.

Ardından galaksiler S0 veya merceksi galaksiden başlayıp iki ayrı takıma ayrılırlar. Üst takım, sarmal galaksileri içerir. S sarmal anlamına gelir, sonraki harf ise sarmalların dağılımlarını tanımlar. 0 ise sarmal kolların yer almadığını, sonraki harfler de son derece dışa açık ve belirgin kollar yer aldığını vurgular. Alt takım çubuklu sarmal galaksileri içerir. Gökada merkezinde çubuğun yer aldığı B imgesi ile gösterilir.

Samanyolu gökadanın SABbc türünde olduğuna inanılmaktadır; bu çubuğunun kısa olduğu ve kollarının sayısının ortalama olduğu anlamına gelir.

Bu sınıflara uymayan galaksiler ise düzensiz olarak tanımlanır ve Irr ile gösterilir.


İlk Gökadalar

Gökada
Tarih
Notlar
Samanyolu

İlk gökada
Andromeda

İlk gökada
Messier 31, M31 ve NGC 224 olarak da bilinir
Girdap Gökadası
1845
İlk sarmal gökada
NGC 1068 (M77)
1908
Ggözlemlenen ilk Seyfert karakterli gökada M77 olmuştur; ancak 1943 yılında Seyfert Sınıfı olarak tanımlanmıştır.
Samanyolu ve Andromeda Gökada’sı
1923
Edwin Hubble Andromeda Gökadası'nın ucunda birtakım yıldızlar gördü ve onların Samanyolu'nun çok ötesinde oldukları tahmininde bulundu. Çalışmaları, Andromeda Gökadası'nın başka bir gökada olduğunu, dolayısıyla bizimkinin dışında başka gökadaların da var olduğunu kanıtladı
Kuğu A
1952
İlk radyo gökada
3C273 
1962
3C273, kırmızıya kayma incelemeleriyle tespit edilen ilk kuasardır.


Biçimsel Galaksi Sınıflandırma Sistemi (Hubble Düzeni)

Biçimler
Cüce galaksi (eliptik, küremsi, sarmal), Düzensiz galaksi, Dev galaksi (cD-galaksi, D-galaksi, eliptik), Eliptik galaksi, Merceksi galaksi (çubuklu, çubuksuz), Sarmal galaksi (ara, büyük tasarım, çubuklu, çubuksuz, Macellansı, topaklanmış)
Yapı
Çubuk, Dev kütleli karadelik, Disk, Galaksi halesi (taç), Galaktik düzlem, İlkel galaksi, Karanlık madde hâlesi, Sarmal kol, Şişkin, Yıldızlararası madde
Etkin Çekirdek
Blazar, Nisbî jet, Kuasar, LINER, Radyo galaksisi (X-biçimli), Seyfert galaksisi
Enerjik Galaksiler
LIRG, LAE, Starburst galaksisi (BCD Bezelyemsi)
Etkileşim
Alan galaksisi (BCG), Boşluk galaksisi, Boşluk ve süperboşluklar, Duvarlar, Etkileşen galaksi (birleşme), Galaktik gelgit, Galaksi grupları ve kümeleri (Fosil grubu), Süper kümeler, Uydu galaksi, Yıldız akıntısı


https://tr.wikipedia.org/wiki/Bi%C3%A7imsel_galaksi_s%C4%B1n%C4%B1flamas%C4%B1
https://tr.wikipedia.org/wiki/Galaksi

14 Eylül 2019



GERİ (evren, evrendeki dünya)
GERİ (galaksiler)
GERİ (yıldız)
GERİ (yıldızlarla ilgili makaleler)