Adli Kimya (forensic chemistry)

Adli kimya, kimyanın ve onun alt alanı olan adli toksikolojinin yasal ortamda uygulanmasıdır.

Adli kimyager, olay yerinde bulunan bilinmeyen materyallerin tanımlanmasına yardımcı olabilir. Bu alandaki uzmanlar, bilinmeyen maddelerin tanımlanmasını sağlayabilecek çok çeşitli yöntem ve araçlara sahiptir. Bunlar arasında yüksek performanslı sıvı kromatografisi, gaz kromatografisi-kütle spektrometrisi, atomik absorpsiyon spektroskopisi, Fourier dönüşümlü infrared spektroskopisi ve ince tabaka kromatografisi yer alır.

Bazı enstrümanların, test örneğine zararlı etkisi ve bir olay yerinde bulunabilecek olası bilinmeyen maddelerin sayısı nedeniyle, farklı yöntemler yelpazesi önemlidir. Adli kimyagerler, kanıtları korumak ve hangi yöntemlerin en iyi sonuçları vereceğini belirlemek için önce tahribatsız yöntemleri kullanmayı tercih ederler.

Diğer adli tıp uzmanlarıyla birlikte adli kimyagerler de bulgularıyla ilgili olarak genellikle mahkemede bilirkişi olarak ifade verirler. Adli kimyagerler, Ele Geçirilen Uyuşturucuların Analizi Bilimsel Çalışma Grubu da dahil olmak üzere çeşitli kurumlar ve yönetim organları tarafından önerilen bir dizi standardı takip eder. Grup tarafından önerilen standart çalışma prosedürlerine ek olarak, belirli kurumların, sonuçlarının ve araçlarının kalite güvencesi ve kalite kontrolüne ilişkin kendi standartları vardır. Adli kimyagerler, rapor ettikleri şeyin doğruluğundan emin olmak için cihazlarının doğru şekilde çalıştığını ve yine de çeşitli miktarlarda farklı maddeleri tespit edip ölçebildiğini rutin olarak kontrol eder ve doğrular.

Adli bilim adamlarının uyguladığı standartlarla ilgili olarak çeşitli yönetim organları tarafından yönergeler oluşturulmuştur. Adli kimyagerler için uluslararsı SWGDRUG (Scientific Working Group Drug), test edilen malzemelerin kalite güvencesi ve kalite kontrolü için öneriler sunar.

 

SWGDRUG Analiz Kategorileri

Kategori A

Kategori B

Kategori C

İnfrared spektroskopi

Kütle spektrometresi

Nükleer magnetik rezonans Sspektroskopisi

Raman spektroskopisi

X-ışını difraktometrisi

Kapiler elektroforez

Gaz kromatografisi

İyon-mobilite spektrometresi

Sıvı kromatografisi

Mikrokristalin testler

Farmasötik tanımlayıcılar

İnce-tabaka kromatografisi

Sadece esrar için: Makroskopik ve mikroskobik incelemeler

Renk testleri

Floresan spektroskopisi

İmmün analizi

Erime noktası analizi

Ultraviyole spektroskopisi


 

https://en.wikipedia.org/wiki/Forensic_chemistry

16 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)