Yenilikçilik (innovation)


Yenilikçilik

Yeniliklerin yayılması

Yıkıcı yenilik

Doğrusal yenilik modeli

Teknolojik yenilik sistemi

Kullanıcı yeniliği


Yenilikçilik (inovasyon), yeni mal veya hizmetlerin sunulması, iyileştirme ile sonuçlanan fikirlerin pratik uygulamasıdır. ISO 56000:2020 standardındaki ISO TC 279, inovasyonu ‘değeri gerçekleştiren veya yeniden dağıtan yeni veya değiştirilmiş bir varlık’ olarak tanımlar. Farklı tanımlar da vardır; tanımlardaki ortak bir unsur, fikirlerin veya teknolojilerin yeniliğine, iyileştirilmesine ve yayılmasına odaklanır.

İnovasyon genellikle, yenilikçilerin pazarlara, hükümetlere ve topluma sunduğu daha etkili ürünler, işlemler, hizmetler, teknolojiler, sanat eserleri veya iş modellerinin geliştirilmesi yoluyla gerçekleşir.

Yenilik, buluşla ilgilidir, ancak buluşla aynı şey değildir: Yenilik, bir pazarda veya toplumda anlamlı bir etki yaratmak için bir buluşun (yani yeni/gelişmiş yetenek) pratik uygulamasını kapsar; tüm yenilikler yeni bir buluş gerektirmez.

Teknik yenilik, çözülmekte olan problem teknik veya bilimsel nitelikte olduğunda, genellikle mühendislik işlemi aracılığıyla kendini gösterir.

Henderson ve Clark tarafından önerilen çerçevede, teknik yenilik dört türe ayırılr; 

·         Radikal yenilik

·         Aşamalı yenilik

·         Mimari yenilik

·         Modüler Yenilik

İnovasyonu ölçümlemede (*)Oslo Kılavuzu dört tür inovasyon tanımlar: 

·         Ürün yeniliği

·         İşlem yeniliği

·         Pazarlama yeniliği

·         Organizasyonel yenilik

(*Oslo Kılavuzu, OECD ve diğer uluslararası kuruluşların iş inovasyonuna ilişkin istatistiklerinin toplandığı ve yayınlandığı dökümandır)

İnovasyon, bir pazarın teknoloji ve iş modelleriyle kesişim alanında gerçekleşir (https://www.ignitionframework.com/four-types-of-innovation-updated/)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Innovation

28 Ekim 2021

 

GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim)