Yıkıcı Yenilik (disruptive innovation)

İş teorisinde yıkıcı bir yenilik, yeni bir pazar ve değer-ağı yaratan ve sonunda yerleşik pazar lideri firmaları, ürünleri ve ittifakları yerinden eden bir yeniliktir. Terim, Clayton M. Christensen ve ekibi tarafından 1995 yılında tanımlanmış, analiz edilmiş ve 21. yüzyılın başlarındaki en etkili iş fikri olarak adlandırılmıştır.

Lingfei Wu, Dashun Wang ve James A. Evans, 1954-2014 dönemini kapsayan 65 milyondan fazla makale, patent ve yazılımdan elde edilen yıkıcı bilim ve teknolojik gelişmeleri tanımlamak için bu terimi genelleştirdi. Çalışmaları Altmetric 100'ün en çok tartışılan çalışması seçildi.

Devrim niteliğinde olsa bile tüm yenilikler yıkıcı değildir. Örneğin, 19. yüzyılın sonlarında üretilen ilk otomobiller yıkıcı bir yenilik değildi, çünkü ilk otomobiller atlı araçlar için piyasayı bozmayan pahalı lüks ürünlerdi. Ulaşım pazarı, 1908'de düşük fiyatlı Ford Model T'nin piyasaya sürülmesine kadar bozulmadan kaldı. Seri üretilen otomobil, ulaşım pazarını değiştirdiği için yıkıcı bir yenilikti, oysa otomobillerin ilk otuz yılı yıkıcı bir yenilik olmadı.

Yıkıcı yenilikler, mevcut pazar lideri şirketlerden ziyade, yeni kurulan şirketlerdeki yabancılar ve girişimciler tarafından üretilmeye yatkındır. Lider pazarların iş ortamı, yıkıcı yenilikleri ilk ortaya çıktıklarında takip etmelerine engel olur. Çünkü yıkıcı yenilikler başlangıçta yeterince karlı değildir, gelişimleri, mevcut rekabete karşı rekabet etmek için gerekli kaynakları, yenilikleri sürdürülmesini engelleyebilir. Küçük ekiplerin büyük ekiplere göre yıkıcı yenilikler yaratma olasılığı daha yüksektir.

Yıkıcı bir sürecin gelişmesi, geleneksel yaklaşıma göre daha uzun sürebilir; bununla ilişkili risk, diğer daha aşamalı, mimari veya evrimsel yenilik biçimlerinden daha yüksektir. Ancak piyasaya bir kez yerleştirildiğinde çok daha hızlı nüfuz eder, yerleşik pazarlar üzerindeki etkisi daha yüksek derecelerde olur.

Yıkıcı yeniliklerin, ekonomik ve işle ilgili yönler de dahil olmak üzere karmaşık sistemleri bozduğu da düşünülebilir. Olası müdahale noktaları için sistemleri belirleyip analiz ederek, yıkıcı müdahalelere odaklanan değişiklikler tasarlanabilir.


Düşük-ölçekli yıkımın zaman içinde nasıl gerçekleştiği

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Disruptive_innovation

4 Kasım 2021

 

GERİ (yenilikçilik)
GERİ (teknoloji çalışmaları)
GERİ (bilim ve teknoloji çalışmaları)