Vulcan, Hipotetik Gezegen (Vulcan, hypothetical planet)

Vulcan, 20. yüzyıl öncesi bazı astronomların Merkür ile Güneş arasındaki bir yörüngede var olduğunu düşündüğü teorize edilmiş bir gezegendi. İntermerkürial gövdeler veya gezegenler hakkındaki spekülasyonlar ve hatta ileri sürülen gözlemler, 17. yüzyılın başlarına kadar uzanıyor. Bunların olası varlıkları, 1859'da, Merkür'ün yörüngesindeki açıklanamayan tuhaflıkları doğrulayan ve bunların yakınlardaki başka bir bilinmeyen gezegenin veya bir dizi asteroitin gravitasyonal etkilerinin sonucu olması gerektiğini tahmin eden Fransız matematikçi Urbain Le Verrier tarafından desteklendi. Aynı yıl bir Fransız amatör astronomun Güneş'in önünden geçen bir cismi gözlemlediğini bildirmesi, Le Verrier'in uzun zamandır aranan ve Vulcan adını verdiği gezegenin sonunda keşfedildiğini açıklamasını sağladı.

Sonraki yıllarda Vulcan için birçok arama yapıldı, ancak iddia edilen birkaç gözleme rağmen varlığı doğrulanamadı. Merkür'ün yörüngesel özelliklerinin bir açıklaması olarak gezegene olan ihtiyaç, daha sonra Einstein'ın 1915 genel görelilik kuramı, Merkür'ün Newton fiziği tarafından tahmin edilen bir yörüngeden ayrılmasının, Güneş'in kütlesinin neden olduğu uzay-zamanın bükülmesinden kaynaklanan etkilerle açıklandığını gösterdiğinde, gereksiz hale geldi.

Einstein'ın teorisi, 29 Mayıs 1919'daki solar tutulma sırasında fotoğrafların uzay-zaman eğriliğinin yıldız ışığını Güneş'in etrafında büktüğünü gösterdiği Eddington deneyinde ampirik olarak doğrulandı. Astronomlar, düzeltilmiş gravite denklemi göz önüne alındığında, Merkür'ün yörüngesi içinde büyük bir gezegenin var olamayacağını hemen kabul ettiler.


(a) Bir litografik haritada Vulcan (1846), (b) 29 Mayıs 1919'da bir Vulcan gezegeninin varlığı, Eddington deneyiyle, neredeyse tesadüfen, çürütüldü

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Vulcan_(hypothetical_planet)

3 Mart 2023

 

GERİ (solar sistem)
GERİ (varsayımsal gezegenler)