Galilean Ayları (Galilean moons)

Galilean ayları (veya Galilean uyduları), Jüpiter'in en büyük dört ayıdır: Io, Europa, Ganymede ve Callisto. İlk olarak, Galileo'nun gök cisimlerini her zamankinden daha belirgin bir şekilde gözlemlemesini sağlayan teleskopunda iyileştirmeler yaptığı 1609 veya 1610'da gözlemlendi ve onun tarafından Mart 1610'da Jüpiter'in uyduları olarak tanındılar. Bunlar, Yer’den başka bir gezegenin yörüngesinde dönen ilk objelerdi.

Bunlar, Güneş ve cüce gezegenlerin herhangi birinden daha büyük yarıçaplara sahip olan sekiz gezegen hariç, Solar Sistemdeki en büyük objeler arasındadırlar. Ganymede, Solar Sistemdeki en büyük aydır, Merkür gezegeninden bile daha büyüktür, ancak Merkür’ün kütlesinin sadece yarısı kadardır. Üç iç ay - Io, Europa ve Ganymede - birbirleriyle 4:2:1 orbital rezonansındadır. Galilean ayları küre şeklindeyken, Jüpiter'in çok daha küçük olan tüm ayları, daha zayıf self-gravitasyonları nedeniyle düzensiz biçimlere sahiptir.

1892'de Amalthea'nın (Jüpiter'in beşinci ayı) keşfine kadar Jüpiter'in bilinen ayları sadece dört Galilean aylarıydı.


Jüpiter'in bir bölümünü ve bunların göreli boyutlarını tasvir eden bileşik bir görüntüde (konumlar gerçek değil, açıklayıcıdır) Jüpiter'in dört Galile ayının montajı; yukarıdan aşağıya: Io, Europa, Ganymede, Callisto.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Galilean_moons

31 Ocak 2023

 

GERİ (makaleler-2)