FU Orionis Yıldız (FU Orionis star)

Yıldız evriminde, bir FU Orionis yıldızı (veya FU Orionis objesi veya FUor), büyüklük ve spektral türünde aşırı bir değişiklik gösteren bir ön-ana-dizi yıldızıdır. Bir örnek, 1969-1970 yılları arasında 6 büyüklükte daha parlak hale gelen ve spektral tip dKe'den F tipi süperdev'e geçen yıldız V1057 Cyg'dir. Bu yıldızlar, tip-yıldızları FU Orionis'in adını almıştır.

Lee Hartmann ve Scott Jay Kenyon tarafından geliştirilen mevcut model, FU Orionis parlamasını veya patlamasını, bir toplanma diskinden genç, düşük kütleli bir T Tauri yıldızına ani kütle transferiyle ilişkilendiriyor. Bu nesneler için kütle toplama hızlarının yılda yaklaşık 10−4 güneş kütlesi olduğu tahmin edilmektedir. Patlamaların yükselme süresi tipik olarak 1 yıl civarındadır, ancak çok daha uzun olabilir. Bu yüksek hacimli, yüksek parlaklıktaki fazın ömrü onlarca yıldır.

Bununla birlikte, nispeten kısa bir zaman diliminde bile, 2015 itibariyle hiçbir FU Orionis nesnesinde patlama gözlemlenmedi. FUor patlamalarının sayısı, solar çevrsinde yıldız oluşum hızı ile karşılaştırıldığında, ortalama genç bir yıldızın ömrü boyunca yaklaşık 10-20 FUor püskürmesine maruz kaldığı tahmin edilmektedir.

FU Orionis yıldızlarının spektrumuna, iç yığılma diskinde üretilen absorpsiyon özellikleri hakimdir. İç kısmın spektrumu, bir F-G süperdev spektrumunu üretirken, diskin dış kısımları ve biraz daha soğuk kısımları, yakın-infraredde gözlemlenebilen bir K-M tipi süperdev spektrum üretir. FU Orionis yıldızlarında, diskin iç kısımlarını incelemek için kullanılabilen disk ışını hakimdir.

Bu sınıfın prototipleri FU Orionis, V1057 Cygni, V1515 Cygni ve Ocak 2004'te patlayan protostar V1647 Orionis'tir.


McNeil nebulanın (bulutsusu), (a) V HαI üç-renkli bileşik görüntüsü, (b) JHK üç renkli bileşik görüntüsü

Şekil, FU Orionis için, dış grafikte Clarke ve ekibinden uyarlanan mavi bant ışık eğrisi (2005) ile, iç kısımda Siwak ve ekibinden uyarlanan kısa zaman ölçeği değişkenliğini (2013) göstermektedir


https://en.wikipedia.org/wiki/FU_Orionis_star

22 Aralık 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız oluşumu)
GERİ (young stellar nesnesi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (intrinsik değişken)