K-Tip Ana-Dizi Yıldız (K-type main-sequence star)

K-tip bir ana-dizi yıldızı (K cüce veya turuncu cüce olarak da adlandırılır), spektral tipi K ve parlaklık sınıfı V olan bir ana-dizi (hidrojen yakan) yıldızdır. Bu yıldızların büyüklüğü kırmızı M-tip ana-dizi yıldızlar (kırmızı cüceler) ve sarı G-tip ana dizi yıldızlar arasında, kütleleri Güneş'in kütlesinin 0.5 - 0.8 katı, yüzey sıcaklıkları 3900 - 5200 K dolayındadır. Bu yıldızlar, özellikle Yeryzüdışı yaşam arayışında ilgi çekicidir. İyi bilinen örnekler arasında Alpha Centauri B (K1 V) ve Epsilon Indi (K5 V) bulunur.

Revize edilmiş Yerkes Atlas sistemi (Johnson & Morgan 1953) 12 K-tipi cüce (spektral standart) yıldız listeledi; ancak standart olarak bugüne kadar bunların tamamı hayatta kalmadı. MK (Morgan–Keenan) sınıflandırma sisteminin dayanağı olan, yıllar boyunca değişmeden kalan K-tipi ana dizi standart yıldızları şunlardır: 

·         Sigma Draconis (K0 V)
·         Epsilon Eridani (K2 V)
·         61 Cygni A (K5 V)

Diğer temel MK standart yıldızları: 

·         70 Ophiuchi A (K0 V)
·         107 Piscium (K1 V)
·         HD 219134 (K3 V)
·         TW Piscis Austrini (K4 V)
·         HD 120467 (K6 V)
·         61 Cygni B (K7 V)

 

(a) Alfa Centauri yıldız sisteminde yer alan üç yıldızın büyüklüklerinin Güneş'le karşılaştırması, (b) Epsilon Indi sisteminin resmi; Epsilon Indi ve eşlik eden ikili kahverengi cüce görülüyor.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/K-type_main-sequence_star
https://tr.wikipedia.org/wiki/Alfa_Centauri

 

22 Şubat 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (spektral sınıflandırma)
GERİ (ana dizi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)