Derin Uzay Araştırmaları (deep space exploration)

Derin uzay araştırması, dış uzayın uzak bölgelerini keşfetmekle ilgilenen astronomi, astronotik ve uzay teknolojisi dalıdır. Bununla birlikte, ‘uzak’ bölgelerin anlamı konusunda çok az fikir birliği vardır. Bazı bağlamlarda, interstellar (yıldızlararası) uzaya atıfta bulunmak için kullanılır. Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin tanımına göre, ‘derin uzay’, Yer yüzeyinden 2 milyon km (yaklaşık 0,01 AU) uzaklıkta başlar. NASA Derin Uzay Ağı, Yer’den 16 000 ila 32 000 km arasında çeşitli kriterler kullanır.

Uzayın fiziksel araştırılması, hem insanlı uzay uçuşları (derin uzay astronotikleri) hem de robotik uzay araçları tarafından yürütülür.

Şu anda Yer'den fırlatılmış en uzak uzay sondası olan Voyager 1'in, 5 Aralık 2011'de Solar Sistemin dış kenarına ulaştığı ve 25 Ağustos 2012'de interstellar uzaya girdiği açıklandı. Halen mevcut olan tahrik teknolojisindeki sınırlamalar nedeniyle bu geminin kapasitesinden daha fazla derin uzay araştırması henüz mümkün değil.

Geleceğin derin uzay motoru teknolojileri için en iyi adaylardan bazıları, anti-madde, nükleer güç ve ışınlı itme gücüdür.


(a) Hubble Uzay Teleskopunun kesit diyagramı (NASA), (b) Deep Space Network'ün Avustralya'daki Canberra tesisindeki 70 metre genişliğindeki radyo anteni, (c) Yer yüzeyi ile uzay arasındaki arayüz.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Deep_space_exploration

1 Nisan 2023

 

GERİ (solar sistem)