Uzay Araştırmaları (space explorations)

Uzay araştırmaları, uzay boşluğunu araştırmada astronomi ve uzay teknolojisinin kullanılmasıdır. Uzay araştırmaları, esas olarak astronomlar tarafından teleskoplarla yapılırken, fiziksel incelemeler hem insansız robotik uzay sondaları hem de insanlı uzay uçuşları tarafından yürütülür. Uzay araştırmaları, klasik form astronomisi gibi, uzay biliminin ana kaynaklarından biridir.

Uzaydaki objelerin gözlemlenmesi (yani, astronomi), güvenilir kaydedilmiş tarihten öncelere dayansa da, yirminci yüzyılın ortalarında fiziksel uzay araştırmalarının gerçeğe dönüşmesine izin veren, büyük ve nispeten verimli roketlerin geliştirilmesiydi. Dünyanın ilk büyük ölçekli deneysel roket programı, 1920'lerin sonlarında Fritz von Opel ve Max Valier liderliğindeki Opel-RAK* idi, bu, ilk insanlı roket araçları ve roket uçaklarına yol açtı. (Opel-RAK*, Alman otomobil üreticisi Fritz von Opel tarafından üretilen bir dizi roket aracıdır.)

Opel-RAK programı ve kara ve hava araçlarının halka açık muhteşem gösterileri büyük kalabalıklar çekmenin yanı sıra ‘Rocket Rumble’ olarak adlandırılan küresel halk heyecanına neden oldu ve Wernher von Braun gibi daha sonraki uzay uçuşu öncüleri üzerinde uzun süreli büyük bir etki yarattı. Uzayı keşfetmek için ortak gerekçeler, bilimsel araştırmaları ilerletmek, ulusal prestij, farklı ulusları birleştirmek, insanlığın gelecekte hayatta kalmasını sağlamak ve diğer ülkelere karşı askeri ve stratejik avantajlar geliştirmektir.

Uzay araştırmalarının erken dönemi, Sovyetler Birliği ile Amerika Birleşik Devletleri arasında rekabetten işbirliğine uzanan bir ‘Uzay Yarışı’ ile yönlendirildi.

·         4 Ekim 1957'de Yer’in yörüngesine giren ilk insan yapımı obje olan Sovyetler Birliği'nin Sputnik 1'inin fırlatılması,

·         1961'de ilk insanlı uzay uçuşu (Yuri Gagarin Vostok 1'de),

·         18 Mart 1965'te ilk uzay yürüyüşü (Alexei Leonov tarafından),

·         20 Temmuz 1969'da Amerikan Apollo 11 misyonu tarafından Ay'a ilk iniş,

·         1971'de ilk uzay istasyonunun (Salyut 1) fırlatılması,

·         Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS)

Mart 2011'de STS-133'ün ardından ISS'nın önemli ölçüde tamamlanmasıyla, ABD'nin uzay keşfi planları değişmeye devam ediyor.

Bush Yönetimi'nin 2020'ye kadar Ay'a dönüş programı Constellation, 2009'da bir uzman inceleme paneli raporuyla, yetersiz finanse edildiğine ve gerçekçi olmadığına karar verildi. Obama Yönetimi, mürettebatlı görevler için yeteneğin geliştirilmesine odaklanmak üzere 2010'da Constellation'ın bir revizyonunu önerdi:

·         Düşük-Yer yörüngesinin (LEO) ötesinde mürettebatlı görevler için olanaklar geliştirilmesi,

·         ISS'nin operasyonunu 2020'nin ötesine genişletmeyi,

·         İnsan mürettebat için fırlatma araçlarının geliştirilmesinin NASA'dan özel sektöre aktarılması,

·         Yer-Ay L1, Ay, Yer-Güneş L2, Yer'e yakın asteroitler ve Phobos veya Mars yörüngesi gibi LEO'nun ötesine geçen görevleri mümkün kılmak için teknoloji geliştirilmesi.

(Düşük-Yer yörüngesi (LEO), Yer çevresinde 128 dakika veya daha kısa bir süre (günde en az 11.25 yörünge yaparak) ve 0.25'ten küçük bir eksentrikliğe sahip bir yörüngedir. Uzaydaki yapay nesnelerin çoğu LEO'dadır ve yüksekliği asla Yer yarıçapının yaklaşık üçte birinden fazla değildir.)

2000'lerde Çin, başarılı bir mürettebatlı uzay uçuşu programı başlatırken, Hindistan Chandraayan 1'i fırlatırken, Avrupa Birliği ve Japonya da gelecekteki mürettebatlı uzay görevlerini planladı. Çin, Rusya ve Japonya 21. yüzyılda Ay'a mürettebatlı misyonları savunurken, Avrupa Birliği 20. ve 21. yüzyılda hem Ay'a hem de Mars'a mürettebatlı misyonları savundu.


(a) 2020 Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) konfigürasyonu (Haziran 25, 2020), b) düşük-Yer yörüngeleri

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Space_exploration

5 Mart 2023

 

GERİ (solar sistem)