Çıplak Tekillik (naked singularity)

Genel görelilikte çıplak tekillik, olay ufku olmayan varsayımsal bir gravitasyonal tekilliktir. Bir kara delikte, tekillik, olay ufku olarak bilinen bir sınırla tamamen çevrelenmiştir; bu sınır, içinde tekilliğin neden olduğu uzay-zamanın eğriliği o kadar kuvvetlidir ki, ışık kaçamaz. Bu nedenle, olay ufkunun içindeki objeler - tekilliğin kendisi de dahil olmak üzere - doğrudan gözlemlenemez. Bunun aksine çıplak bir tekillik dışarıdan gözlemlenebilecektir.

Çıplak tekilliklerin teorik varlığı önemlidir; çünkü onların varlığı, bir objenin sonsuz yoğunluğa çöküşünü gözlemlemenin mümkün olacağı anlamına gelir. Aynı zamanda genel görelilik için temel sorunlara da neden olur, çünkü genel görelilik, uzay-zamanın bir tekilliğe yakın evrimi hakkında tahminlerde bulunamaz. Jenerik kara deliklerde bu bir sorun değildir, çünkü dışarıdan bir izleyici olay ufku içindeki uzay-zamanı gözlemleyemez.

Doğada çıplak tekillikler gözlemlenmemiştir. Kara deliklerin astronomik gözlemleri, dönme hızlarının çıplak bir tekillik üretmek için eşiğin altına düştüğünü gösterir (spin parametresi 1). GRS 1915+105, 0.82-100 dönüş parametresiyle sınıra en yakın olanıdır.

Kozmik sansür hipotezine göre, gravitasyonal tekillikler gözlemlenemeyebilir. Eğer döngü kuantum gravite doğruysa, doğada çıplak tekillikler mümkün olabilir.

(a), (c), (e), sırasıyla, JMN1, Schwarzschild ve Çıplak Tekillikdeki boş jeodeziklerin etkin potansiyelleri ve uzay-zaman, (b), (d), (f), bu uzay-zamanlardaki ışık yörüngeleri

(a) JMN1 (Joshi-Malafarina-Narayan) uzay-zamanda etkin potansiyeli, (b) JMN1 uzay-zamanda mercekleme etkisini, (c) Schwarzschild uzay-zamanda etkin potansiyeli, (d) Schwarzschild uzay-zamanda mercekleme etkisini, (e) Yeni uzay-zamanda etkin potansiyeli, (f) Yeni uzay-zamanda mercekleme etkisini gösterir (https://arxiv.org/pdf/2004.06525.pdf).

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Naked_singularity

12 Ekim 2022

 

GERİ (kara delikler)