UV - Görünür Spektroskopi (UV - visible spectroscopy)



Ultraviyole ve görünür absorbsiyon spektroskopisinde molar absorbtiviteler 0-105 aralığında değişir. Herhangi bir pikin e değerinin büyüklüğü, taneciklerin yakalama kesitine ve bir enerji absorbsiyon geçişi olasılığına dayanır. e ve bu  parametreler arasındaki  bağıntı aşağıdaki eşitlikle verilir.
e = 8.7 x 1019 PA 
P geçiş olasılığını, A kesit hedef alanını (cm2 olarak) gösterir. Tipik organik moleküller için alan elektron difraksiyonu ve X-ışını çalışmaları ile yaklaşık olarak bulunabilir; değeri 10-15 cm2 dolayındadır. Geçiş olasılığı değeri ise sıfırdan bire kadar değişir. Kuvantum mekaniğinin izin verdiği geçişler için P değeri 0.1-1 arasındadır ve kuvvetli absorbsiyon bandları elde edilir. Molar absorbtiviteleri 103'den küçük olan pikler düşük şiddetli pikler olarak sınıflandırılır. Bunlar, oluşum olasılıkları 0.01’den daha küçük olan yasaklanmış geçişlerden meydana gelir.

Absorblayıcı Maddeler

Ultraviyole ve görünür ışının atomik veya moleküler tanecikler olan M maddesi tarafından absorblanması iki aşamalı bir işlem olarak düşünülebilir; birinci aşamada M maddesi  h enerjisi alarak M* haline uyarılır. …..

Bazı Tipik Cihazlar

UV ve görünür bölgede çalışan pek çok ticari cihaz bulunur. Bunların en basiti kolorimetrelerdir; kıyaslama gözle yapılır. En karmaşık olanları ise çift-ışın yollu kaydedicili cihazlardır; bunlar 185-3000 nm aralığına kadar geniş bir spektral bölgeyi tarayabilirler. Bu bölümde bir kaç tipik cihaz görülecektir. …..

Kalitatif Analizler

Ultraviyole ve görünür spektrofotometre, kapsadığı dalga boyu aralığında oldukça az sayıda maksimum ve minimum absorbsiyon bandı bulunabildiğinden kalitatif analiz uygulaması sınırlı bir analiz yöntemidir. Bu nedenle yanlış tanım ihtimaliyeti hemen hemen yoktur. …..

Kantitatif Analizler

Absorbsiyon spektroskopisi kantitatif analizlerde kimyacının yararlandığı en önemli yöntemlerden biridir. Spektrofotometrik ve fotometrik yöntemlerin önemli özellikleri aşağıda sıralanmıştır. …..

Fotometrik Titrasyonlar, Spektrofotometrik Analizler

Fotometrik ve spektrofotometrik ölçmeler bir titrasyonun son noktasını saptamakta kullanılabilir. Doğrudan yapılan bir fotometrik titrasyonda son nokta, reaksiyona giren maddenin(titrant) veya reaksiyondan elde edilen maddenin (ürün) veya her ikisinin birden konsantrasyonundaki değişikliğin sonucudur; bu maddelerden en az birinin belirli bir dalga boyunda ışın absorblaması gerekir. Doğrudan titrasyonda titrant hacmine göre indikatörün absorbansı izlenir. …..

Fotoakustik Spektroskopi

Fotoakustik veya optoakustik spektroskopi, 1970'li yılların başında geliştirilmiş olan ve katı veya yarı katı maddelerin ultraviyole veya görünür absorbsiyon spektrumlarını elde etmek için uygulanan bir yöntemdir. …..