Tethys, Ay (Tethys, moon)

 Tethys (veya Satürn III), Satürn'ün yaklaşık 1060 km (660 mil) çapındaki orta büyüklükteki ayıdır. 1684 yılında G. D. Cassini tarafından keşfedilmiş ve adını Yunan mitolojisindeki titan Tethys'ten almıştır.

Tethys, 0.98 g/cm3 gibi düşük bir yoğunluğa sahip olup, Solar Sistemdeki tüm majör ayların en küçüğüdür, bu da onun su buzu ve küçük bir kaya parçasından oluştuğunu gösterir. Bu, baskın yüzey malzemesi olarak su buzun tanımlayan yüzeyinin spektroskopisi ile doğrulanır. Az miktarda tanımlanamayan karanlık bir malzeme de mevcuttur. Tethys'in yüzeyi çok parlak, Enceladus'tan sonra Satürn'ün ayları arasında en parlak ikincidir ve nötral renktedir.

Tetis yoğun bir şekilde kraterlidir ve çok sayıda büyük fay/graben tarafından kesilmiştir. En büyük çarpma krateri Odysseus yaklaşık 400 km çapındayken, en büyük graben olan Ithaca Chasma yaklaşık 100 km genişliğinde ve 2000 km'den daha uzundur. Bu iki en büyük yüzey özelliği ilişkili olabilir. Yüzeyin küçük bir kısmı, kriyovolkanik kökenli olabilecek düz düzlüklerle kaplıdır. Satürn'ün diğer tüm normal uyduları gibi, Tetis de Satürn alt bulutsularından oluştu; oluşumundan kısa bir süre sonra Satürn'ü çevreleyen bir gaz ve toz diski.

Tethys'e Pioneer 11 (1979), Voyager 1 (1980), Voyager 2 (1981) dahil olmak üzere birçok uzay sondası tarafından birkaç kez, ve 2004 ile 2017 arasında Cassini–Huygens tarafından pek çok defa yaklaşıldı. 


(a) Cassini–Huygens tarafından 11 Nisan 2015'te görüntülendiği şekliyle Tethys, (b) Yer, Ay ve Tetis'in boyut karşılaştırması


https://en.wikipedia.org/wiki/Tethys_(moon)

2 Şubar 2023

 

GERİ (güneş sistemi tablo-2)