Konveksiyon Bölgesi
(convection zone)


Konveksiyon bölgesi

Stellar mikrotürbülans, Solar-benzeri osilasyonlar


Bir yıldızın konveksiyon bölgesi, konveksiyona kararsız olan bir tabakadır. Böyle bir bölgede enerji öncelikle veya kısmen konveksiyonla taşınır. (Radyasyon bölgesinde ise enerji, radyasyon ve kondüksiyon (iletim) yoluyla taşınır.)


Stellar konveksiyon, yıldızın içindeki plazmanın kütle hareketinden oluşur; yükselen ısıtılmış plazma ve alçalan soğutulmuş plazma ile genellikle dairesel bir konveksiyon akımıyla meydana gelir.

Schwarzschild kriteri, bir yıldızın bir bölgesinin konveksiyona kararsız olduğu koşulları açıklar. Biraz yükselen bir gaz grubu (paketi), kendisini geldiği ortamdan daha düşük basınçlı bir ortamda bulacaktır; sonuç olarak, paket genişleyecek ve soğuyacaktır. Yükselen paket, yeni çevresinden daha düşük bir sıcaklığa soğuyorsa, böylece çevredeki gazdan daha yüksek bir yoğunluğa sahipse, kaldırma kuvveti eksikliği, geldiği yere geri dönmesine neden olacaktır.

Bununla birlikte, sıcaklık gradyanı yeterince dikse (yani, yıldızın merkezinden uzaklaştıkça sıcaklık hızla değişiyorsa) veya gaz çok yüksek bir ısı kapasitesine sahipse (yani genişledikçe sıcaklığı nispeten yavaş değişiyorsa) o zaman yükselen paket genişledikten ve soğuduktan sonra bile yeni çevresinden daha sıcak ve daha az yoğun kalacaktır. Yüzdürme özelliği daha sonra yükselmeye devam etmesine neden olacaktır. Bunun meydana geldiği yıldız bölgesi, konveksiyon bölgesidir.


Güneş ve kırmızı dev yıldızın yapısının konveksiyon bölgelerini gösteren bir resmi; bunlar, yıldızların dış katmanlarındaki tanecikli bölgelerdir


https://en.wikipedia.org/wiki/Convection_zone

10 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (iç yapı)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)