Gravitasyon ve Rölativite Kuramları; Klasik Yasalar (classical Laws)


Klasik yasalar

Newton Evrensel Gravitasyon Yasası
Gauss Gravite Yasası
Kepler Gezegensel Hareket Yasaları


Klasik teorinin, fizik için çok farklı iki anlamı vardır. Kuantum mekaniği kavramında, klasik teori, niceleme paradigmasını kullanmayan, görelilik içeren klasik mekanik teorilerine bağlıdır. Buna genel kuantum mekaniğiyle iş birliği yapmayan, görelilik ve klasik elektromagnetizma gibi klasik alan teorileri dâhildir. Genel görelilik ve özel görelilik kavramında, klasik teoriler Galileo’nun görelilik kuramına uyarlar.

Klasik fizikte yer alan teoriler ve dalları;

·        Klasik mekanik (Newton’ın hareket yasaları, Klasik Lagrang ve Hamilton mekaniği biçimciliği)
·         Klasik elektrodinamik
·         Klasik termodinamik
·         Özel görelilik ve genel görelilik
·         Klasik kaos kuramı ve doğrusal olmayan dinamik

Newton'un evrensel gravitasyon yasasına göre, her bir noktasal kütle diğer noktasal kütleyi, ikisini birleştiren bir çizgi doğrultusundaki bir kuvvetle çeker; bu kuvvet bu iki kütlenin çarpımıyla doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır.

Fizikte Gauss gravite yasası, Newton'un evrensel çekim yasasına temelde eşdeğer olan bir fizik yasasıdır. Gauss yasası her ne kadar Newton yasasına denk olsa da, pek çok durumda hesaplama yapmak için Newton yasasından çok daha basit ve uygundur.

Kepler'in gezegensel hareket yasaları, solar sistemde bulunan gezegenlerin hareketlerini açıklayan matematiksel yasalardır.


18 Eylül 2020


GERİ (gravitasyon ve görelilik)