Newton Evrensel Gravitasyon Yasası (Newton's law of universal gravitation)

Newton'un evrensel gravitasyon yasası (klâsik mekaniğin bir parçasıdır) şöyle ifade edilir:

Her bir noktasal kütle diğer noktasal kütleyi, ikisini birleştiren bir çizgi doğrultusundaki bir kuvvetle çeker. Bu kuvvet bu iki kütlenin çarpımıyla doğru orantılı, aralarındaki uzaklığın karesi ile ters orantılıdır.

                   m1 x m2
F1 = F2 = G  ¾¾¾¾
                        r2

F: iki kütle arasındaki çekim kuvvetinin büyüklüğü (Newton), G: evrensel çekim sabiti 6.67 × 10-11 (N m2 kg-2), m1:ve m2 kütlelerin büyüklüğü (kg), r: iki kütle arasındaki uzaklıktır (metre).

G Evrensel gravirasyon (çekim) sabitidir. Newton bu sabitin değerini hesaplamak için, Dünya’nın yoğunluğunu tahmin etmiş ve bu değerle Dünya’nın toplam kütlesini bulduktan sonra, yeryüzündeki yerçekimi ivmesinin değerinden (9.8 m/s2) kütle çekim sabitini elde etmiştir. Fakat burada sorun, Dünya’nın merkezi dahil her yerindeki yoğunluğunu bilme olanağının olmamasıdır. G ilk kez İngiliz bilim adamı Henry Cavendish tarafından, Newton’un ölümünden 71 yıl sonra ölçülmüştür.

Newton çekim kanunu Coulomb Kanunu’na benzer. Newton’un kanunu iki kütle arasındaki çekim kuvvetini hesaplamak için kullanılırken, benzer şekilde, Coulomb Kanunu yüklü iki iletkenin arasındaki elektriksel kuvvetin büyüklüğünü hesaplamak için kullanılır. Coulomb kanunu denkleminde Newton’un denklemindeki kütlelerin yerine yüklerin çarpımı bulunur. Yani, Coulomb kanununa göre elektriksel kuvvet yüklerin çarpımının aralarındaki uzaklığa bölümüyle doğru orantılıdır.

Bir cisme, bir kuvvet etkiyorsa; cisimden kuvvete doğru eşit büyüklükte ve zıt yönde bir tepki kuvveti oluşur. Burada dikkat edilmesi gereken bu kuvvetlerin aynı doğrultu üzerinde olduğudur. Bu yasa çoğu zaman şu cümle ile basitleştirilebilir: Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.

Bir nokta kütle (m1) diğer bir nokta kütleyi (m2) iki kütlenin çarpımı ile doğru, aralarındaki (r) uzaklığının karesi ile ters orantılı olacak büyüklükteki bir F2 kuvveti ile çeker.



Newton'ın evrensel kütle çekimi yasasının mekanizması; kütlelerden ve bu kütlelerin aralarındaki uzaklıktan bağımsız olarak |F1| ve |F2| kuvvetlerinin büyüklükleri her zaman birbirine eşittir (G kütle çekim sabitidir)


https://en.wikipedia.org/wiki/Newton%27s_law_of_universal_gravitation

3 Ağustos 2019



GERİ (yasalar)
GERİ (gravitasyon ve görelilik)
GERİ (klasik yasalar)