Jeodezik (geodesic)

Geometride bir jeodezik, genellikle bir anlamda bir yüzeydeki veya daha genel olarak bir Riemann manifoldunda iki nokta arasındaki en kısa yolu (yay) temsil eden bir eğridir. Terim ayrıca bir bağlantıya sahip herhangi bir türevlenebilir manifoldda da anlam taşır. Bu, ‘düz çizgi’ kavramının genelleştirilmiş halidir.

‘İsim’ jeodezik ve ‘sıfat’ jeodezik, temel ilkelerin çoğu herhangi bir elipsoid geometriye uygulanabilse de, Yer’in boyutu ve şeklini ölçme bilimi olan jeodeziden gelir. Orijinal anlamda bir jeodezik, Yer yüzeyindeki iki nokta arasındaki en kısa yoldur. Küresel bir Yer için, büyük bir dairenin bir parçasıdır. Terim o zamandan beri daha soyut matematiksel alanlara genelleştirildi; örneğin, grafik teorisinde, bir grafiğin iki köşesi/düğümü arasında bir jeodezik düşünülebilir.

Jeodezikler genel görelilikte özel bir öneme sahiptir. Genel görelilikte zaman-benzeri jeodezikler, serbest düşen test partiküllerinin hareketini tanımlar.


(a) Üç eksenli bir elipsoid üzerinde bir jeodezik, (b) küre üzerinde bir jeodezik üçgen, (c) pozitif (üst), negatif (orta) ve sıfır (alt) eğrilik alanlarındaki jeodezik üçgenler (W0: yoğunluk parametresi)

İlgili: Jeodezik Eşitlikler (geodesic equations)

https://en.wikipedia.org/wiki/Geodesic

7 Eylğl 2022

 

GERİ (makaleler-2)