İklim Sistemi (climate system)

Yer’in iklim sistemi, birbiriyle etkileşim içinde olan beş bileşene sahip karmaşık bir sistemdir:

·         atmosfer (hava),

·         hidrosfer (su),

·         kriyosfer (buz ve permafrost),

·         Litosfer (yeryüzünün üst kayalık tabakası)

·         biyosfer (canlılar).

İklim, iklim sisteminin, tipik olarak 30 yıllık bir süre boyunca ortalama hava durumunu temsil eden istatistiksel karakterizasyonudur; okyanus akıntıları ve rüzgar modelleri gibi iklim sistemindeki süreçlerin bir kombinasyonu tarafından belirlenir.

Atmosferdeki ve okyanuslardaki sirkülasyon, öncelikle solar radyasyon tarafından yönlendirilir ve ısıyı tropik bölgelerden Güneş'ten daha az enerji alan bölgelere taşır. Su döngüsü de enerjiyi iklim sistemi boyunca hareket ettirir. Ayrıca, yaşam için gerekli olan farklı kimyasal elementler, farklı bileşenler arasında sürekli olarak geri dönüştürülür.

İklim sistemi, iç değişkenlik ve dış zorlamalar nedeniyle değişebilir. Bu dış zorlamalar, solar yoğunluktaki değişiklikler ve volkanik patlamalar gibi doğal olabilir veya insanlardan kaynaklanabilir. Özellikle fosil yakıt yakan insanların yaydığı ısı tutucu sera gazlarının birikmesi küresel ısınmaya neden oluyor. İnsan faaliyetleri ayrıca soğutma aerosolleri salar, ancak bunların net etkisi sera gazlarınınkinden çok daha azdır. Değişiklikler, farklı iklim sistemi bileşenlerindeki geribesleme süreçleriyle güçlendirilebilir.


(a) İklim sisteminin beş bileşeninin tümü etkileşim içindedir, (b) küresel ısınmanın bazı etkileri ısınmayı artırabilir (olumlu geribeslemeler) veya engelleyebilir (olumsuz geribeslemeler)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Climate_system

30 Nisan 2023

 

GERİ (yeryüzü tablo)