Hava (weather)

Hava, atmosferin, örneğin sıcak veya soğuk, ıslak veya kuru, sakin veya fırtınalı, açık veya bulutlu olma derecesini tanımlayan durumudur. Yer’de, çoğu hava olayı, atmosferinin en alt seviyesinde, troposferde, stratosferin hemen altında meydana gelir. Hava, günlük sıcaklık ve yağış aktivitesini ifade ederken, iklim, atmosferik koşulların daha uzun süreler boyunca ortalamasını ifade eden bir terimdir. Niteliksiz olarak kullanıldığında, 'hava' genellikle Yer’in hava durumu olarak anlaşılır.

Hava durumu, bir yer ile diğeri arasındaki hava basıncı, sıcaklık ve nem farklılıklarından kaynaklanır. Bu farklılıklar, Güneş'in herhangi bir noktadaki enlemle değişen açısı nedeniyle meydana gelebilir. Kutupsal ve tropikal hava arasındaki güçlü sıcaklık kontrastı, en büyük ölçekli atmosferik sirkülasyonlara yol açar: Hadley Hücresi, Ferrel Hücresi, Polar Hücre ve jet akışı gibi. Orta enlemlerdeki hava durumu sistemleri, örneğin tropikal olmayan siklonlar, jet akım akışının dengesizliklerinden kaynaklanır.

Yer’in ekseni yörünge düzlemine göre (ekliptik olarak adlandırılır) eğimli olduğundan, güneş ışığı yılın farklı zamanlarında farklı açılardan gelir. Yer yüzeyinde, sıcaklıklar genellikle yıllık ±400 C arasındadır. Binlerce yıl boyunca, Yer’in yörüngesindeki değişiklikler, Yer tarafından alınan solar enerji miktarını ve dağılımını etkileyerek uzun-süreli iklimi ve küresel iklim değişikliğini etkileyebilir. Yüzey sıcaklığı farklılıkları da basınç farklılıklarına neden olur. Atmosferik ısınmanın çoğu Yer yüzeyiyle temastan kaynaklanırken, uzaya radyasyon kayıpları çoğunlukla sabit olduğundan, yüksek irtifalar alçak irtifalara göre daha soğuktur.

Hava tahmini, gelecekteki bir zaman ve belirli bir konum için atmosferin durumunu tahmin etmede bilim ve teknolojinin uygulanmasıdır. Yer’in hava durumu sistemi kaotik bir sistemdir; sistemin bir bölümünde yapılan küçük değişiklikler, bir bütün olarak sistem üzerinde büyük etkilere sahip olacak şekilde büyüyebilir. Tarih boyunca insanlar hava durumunu kontrol etme girişimlerinde bulunmuştur; tarım ve sanayi gibi beşeri faaliyetlerinin hava koşullarını değiştirdiğine dair kanıtlar vardır.

Diğer gezegenlerde havanın nasıl çalıştığını incelemek, Yer’de havanın nasıl çalıştığını anlamada yardımcı olmuştur. Solar sistemde ünlü bir dönüm noktası olan ‘Jüpiter'in büyük kırmızı lekesi’, en az 300 yıldır var olduğu bilinen antisiklonik bir fırtınadır. Ancak, hava gezegen cisimlerle sınırlı değildir. Bir yıldızın koronası sürekli olarak uzayda kaybolur ve solar sistem boyunca çok ince bir atmosfer yaratır. Güneş'ten fırlatılan kütlenin hareketi, solar rüzgar olarak bilinir.


(a) Polar jet akımı 180 km/saat 'den daha yüksek hızlarda hareket edebilir; burada en hızlı rüzgarlar kırmızı, yavaşlar mavidir renklidir, (b) Jüpiter'in büyük kırmızı lekesi (Şubat 1979, Voyager 1 NASA uzay aracı fotografı)


1985'ten 2005'e kadar dünya çapında oluşan tüm tropikal siklonların 
izlerini gösterer bir harita


https://en.wikipedia.org/wiki/Weather

12 Eylül 2020
26 Nisan 2023


GERİ (yer)
GERİ (yer atmosferi)
GERİ (yeryüzü tablo)