Gravitasyonal Alan (gravitational field)

Fizikte, gravitasyonal alan, bir masif bedenin kendi etrafındaki uzaya yayılarak başka bir masif beden üzerinde bir kuvvet oluşturmasının etkilerini açıklamak için kullanılan bir modeldir. Bu nedenle, gravitasyonal fenomeni açıklamak için bir gravitasyonal alan kullaılır; kilogram başına Newton (N/kg) olarak ölçülür.

Orijinal konseptinde gravite, nokta kütleler arasındaki bir kuvvetti. Isaac Newton ve ardından Pierre-Simon Laplace graviteyi bir tür radyasyon alanı veya akışkan olarak modellemeye çalıştı. 19. yüzyıldan beri graviteye ilişkin açıklamalar genellikle bir nokta çekiminden ziyade bir alan modeliyle düşünüldü.

Bir alan modelinde, birbirini çeken iki partikül yerine, partiküllerin kütleleri aracılığıyla uzay-zamanı bozmaları ve bu deformasyonun bir ‘kuvvet’ olarak algılanması ve ölçülmesi esas alınır. Böyle bir modelde, maddenin uzay-zamanın eğriliğine göre belirli şekillerde hareket ettiği ve gravitasyonal kuvvetinin olmadığı veya gravitenin kurgusal bir kuvvet olduğu ifade edilir.

Gravite, eşdeğerlik ilkesine uymasıyla diğer kuvvetlerden ayrılır.


Yer’in etrafındaki gravitasyonal alan hatları (wikimedia)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_field

2 Eylül 2022

 

GERİ (makaleler-2)