Isaac Newton; Kepler'in Üç Yasası, 1687 (Kepler’s three laws)


İngiliz fizikçi ve matematikçi Isaac Newton, matematiksel hesaplama yoluyla tahminin erken bir savunucusuydu. 1665'te kendi ‘fluxions*’unu yaratarak objelerin uzay ve zaman içindeki hareketini tahmin etmeyi mümkün kıldı. (fluxions*: türev ve diferansiyel kavramlarıyla bağımsız değişkendeki değişikliklere göre bir fonksiyonun varyasyonunu ele alan bir matematik dalı.)

Bunu yapmak için Newton,

·         Galileo Galilei'den kuvvet ve ivme hakkında,

·         Johannes Kepler ve onun üç gezegensel hareket yasasından,

·         Robert Hooke'dan bir gezegenin teğetsel hızının deneyimlediği radyal kuvvetle, gravitasyonal kuvvetinin Güneş'e yönelik ters kare yasasıyla nasıl karşılaştırıldığı hakkında

fikirler aldı.

Isaac Newton
(1643 – 1727)

Newton, tüm bu kavramları birleştirdi ve kendi fikirlerini ekleyerek üç hareket yasasını ve evrensel gravite yasasını tasarladı. Bu dört yasa, fiziksel evreni ve onu modellemek için matematiksel araçları incelemeye düzen getirdi.

Newton özellikle Kepler'in ünlü üç yasasını (gezegenlerin dairelerde değil elipslerde hareket ettiğini gösteren) saf matematikten türetebildi ve bunları çeşitli varsayımları için bir test temeli olarak kullandı. İlk kez düz matematik, gök cisimlerinin hareketleri, gelgitler, ekinoksların devinimi ve daha fazlası hakkında hesaplamalara ve tahminlere izin verirken, sonunda karasal ve göksel fenomenlerin aynı fiziksel yasalar tarafından yönetildiğini açıkça ortaya koydu.

Kepler'in 3 gezegensel hareket yasası; bu yasalar gözlemlenen gezegensel hareketleri tanımlar, ancak bu hareketlerin neden böyle gerçekleştiğini açıklamaz (https://tr.pinterest.com/pin/36099234502038809/)

 

https://physicsworld.com/a/the-10-greatest-predictions-in-physics/

6 Ocak 2022

 

GERİ (10 öngörü)