Radyasyon Bölgesi (radiation zone)

Radyasyon (ışıma) bölgesi, enerjinin ışınımsal difüzyon ve konveksiyon yerine termal iletim (kondüksiyon) yoluyla dışa doğru taşındığı, bir yıldızın iç katmanıdır. Enerji, elektromagnetik radyasyon biçiminde radyasyon bölgesi boyunca fotonlar olarak dolaşır.

Bir radyasyon bölgesindeki madde o kadar yoğundur ki, fotonlar başka bir partikül tarafından absorplanmadan veya saçılmadan önce yalnızca kısa bir mesafe ilerleyebilir ve bunu yaparken yavaş yavaş daha uzun dalga boyuna kayabilirler. Bu nedenle Güneş'in çekirdeğinden gelen gama ışınlarının radyasyon bölgesini terk etmesi ortalama 171 000 yıl sürer.


Solar iç kısmı, meydana gelen farklı proseslerle dört bölgeye ayrılır

(1) Çekirdek: Çekirdekte enerji üretilir, %25.
(2) Radyasyon bölgesi ve (3) Konveksiyon bölgesi: Çekirdekte üretilen enerji, radyasyon bölgesi boyunca radyasyonla (çoğunlukla gama ışınları ve x ışınları) ve en dıştaki %30 olan konveksiyon bölgesi boyunca konvektif sıvı akışlarıyla (kaynama hareketi) dışa doğru yayılır.
(4) Tachocline: Radyasyon bölgesi ile konveksiyon bölgesi arasındaki ince arayüz tabakasıdır; Güneş'in magnetik alanının üretildiği düşünülen yerdir.



10 Ağustos 2020


GERİ (güneş)
GERİ (iç yapı)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar yapı)