Eşdeğerlik İlkesi (equivalence principle)

Genel görelilik teorisinde eşdeğerlik ilkesi, gravitasyonal ve eylemsiz kütlenin eşdeğerliğidir. Albert Einstein'ın gözlemine göre, duran masif bir cisim üzerindeki lokal gravitasyonal kuvvet, bir gözlemcinin eylemsiz bir referans çerçevede deneyimlediği pseudo-kuvvetle ayndır.

Einstein eşdeğerlik ilkesi

Einstein eşdeğerlik ilkesi, zayıf eşdeğerlik ilkesinin geçerli olduğunu belirtir:

Serbest düşen bir laboratuvarda herhangi bir lokal non-gravitasyonal deneyin sonucu, laboratuvarın hızından ve uzay-zamandaki konumundan bağımsızdır.

Burada ‘lokal (yerel)’in çok özel bir anlamı vardır: deney sadece laboratuvarın dışına bakmamalı, aynı zamanda tüm laboratuvarın serbestçe düşmesi için gravitasyonal alanda ve gelgit kuvvetlerindeki değişikliklere kıyasla küçük olmalıdır. ‘Lokal’, aynı zamanda, gravitasyonal alan dışındaki ‘dış’ alanlarla etkileşimlerin olmamasını da kasteder.

Görelilik ilkesi, lokal deneylerin sonucunun aparatın hızından bağımsız olması gerektiği anlamına gelir, bu nedenle bu ilkenin en önemli sonucu Kopernik prensibidir; ince yapı sabiti ve elektron-proton kütle oranı gibi boyutsuz fiziksel değerlerin, uzayda veya zamanda nerede ölçüldüğüne bağlı olmaması gerekir. Birçok fizikçi, zayıf eşdeğerlik ilkesini karşılayan herhangi bir Lorentz değişmez teorisinin Einstein eşdeğerlik ilkesini de karşıladığına inanmaktadır.

Leonard Schiff'in varsayımı, zayıf eşdeğerlik ilkesinin Einstein eşdeğerlik ilkesini içerdiğini öne sürüyor, ancak bu kanıtlanmadı. Bununla birlikte, iki ilke çok farklı türde deneylerle test edilir. Einstein eşdeğerlik ilkesi kesin olmadığı için eleştirilmiştir, çünkü gravitasyonal deneylerin gravitasyonal olmayanlardan ayırmanın evrensel olarak kabul edilmiş bir yolu yoktur.

Einstein eşdeğerlik ilkesinin testleri

Zayıf eşdeğerlik ilkesinin testlerine ek olarak, Einstein eşdeğerlik ilkesi, boyutsuz sabitlerin ve kütle oranlarının değişimi araştırılarak test edilebilir. Temel sabitlerin değişimine ilişkin mevcut en iyi sınırlar, esas olarak, bugün gözlemlediklerimize benzer nükleer reaksiyonların yaklaşık iki milyar yıl önce yeraltında meydana geldiğinin gösterildiği, doğal olarak oluşan Oklo doğal nükleer fisyon reaktörünü (doğal nükleer fisyon reaktörü bir uranyum yatağıdır) inceleyerek belirlenmiştir. Bu reaksiyonlar, temel sabitlerin değerlerine son derece duyarlıdır.


Einstein asansörü (http://scripturalphysics.org/4v4a/BeyondEinstein9-19-15.pdf)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Equivalence_principle

29 Temmuz 2021

 

GERİ (albert einstein)