Yıldız Kümesi (star cluster)

 

Yıldız kümesi


Yıldız kümeleri çok büyük yıldız gruplarıdır. İki tür yıldız kümesi ayırt edilebilir: küresel kümeler; yerçekimsel olarak bağlı olan yüz ila milyonlarca eski yıldızdan oluşan sıkı gruplardır, ve açık kümeler; daha gevşek kümelenmiş yıldız grupları olup genellikle birkaç yüzden daha az üye içerir ve çoğunluğu çok gençtir.


Küresel kümeler, 10 ila 30 ışıkyılı arasında değişen bölgelerde paketlenmiş 10000 ila birkaç milyon yıldızdan oluşan yaklaşık küresel gruplardır. Genellikle iki solar kütleden (solar kütle, M =  ~ 2×1030 kg) daha az kütleli, çoğunlukla sarı ve kırmızı olan çok yaşlı popülasyon II (öbek II) yıldızlardan oluşurlar. Bu tür yıldızlar kümeler içinde baskındır, çünkü daha sıcak ve daha büyük yıldızlar süpernova olarak patlamış ya da gezegensel bulutsu evreleri boyunca beyaz cüceler olarak sona ermişlerdir. Yine de, yoğun iç bölgelerinde yıldız birleşmelerinin oluşturduğu düşünülen küresellerde birkaç nadir mavi yıldız vardır; bu yıldızlar mavi stragglers (mavi başıboş yıldızlar) olarak bilinir.

Açık kümeler, küresel kümelerden çok farklıdır. Küresel olarak dağılmış küresellerin aksine, galaktik düzlemle sınırlıdırlar ve neredeyse her zaman sarmal kollar içinde bulunurlar. Messier 67 gibi birkaç milyar yıl kadar yaşlı birkaç istisna dışında, genellikle birkaç on milyon yıla kadar genç nesnelerdir. Açık kümeler genellikle, yaklaşık 30 ışıkyılı genişliğe kadar bir bölge içinde birkaç yüz üyeye kadar içerir. Küresel kümelerden çok daha az yoğun nüfuslu oldukları için, yerçekimine çok daha az sıkı sıkıya bağlıdırlar ve zamanla dev moleküler bulutların ve diğer kümelerin yerçekimi tarafından bozulurlar. Küme üyeleri arasındaki yakın karşılaşmalar, 'buharlaşma' olarak bilinen bir süreç olan yıldızların fırlamasına da neden olabilir.

Açık kümeler genellikle, yaklaşık 30 ışıkyılı genişliğe kadar bir bölge içinde birkaç yüz kadar üye içerir. Küresel kümelerden çok daha az elementli olduklarından, gravitasyonal bağlılıkları daha zayıftır ve zamanla dev moleküler bulutların ve diğer kümelerin gravitesiyle bozulurlar. Küme üyeleri arasındaki yakın karşılaşmalar, 'buharlaşma' olarak bilinen bir prosesle yıldızların fırlamasına da neden olabilir.

Çıplak gözle görülebilen yıldız kümeleri arasında Pleiades (M45), Hyades ve Beehive Cluster (M44) bulunur.

(a) HST (Hubble Space Telescope) tarafından fotoğraflanan küresel küme Messier 15, (b) 47 Tucanae–Omega Centauri’den (Erboğa) sonra Samanyolu'nda en aydınlık ikinci küresel kümedir


(a) Yansıma bulutsusu ile çevrili sıcak mavi yıldızların hakim olduğu Pleiades (Ülker) açık yıldız kümesi, (b) Yıldız kümesi NGC 3572 ve çevresi


https://en.wikipedia.org/wiki/Star_cluster

16 Eylül 2020


GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız sistemi)