Küresel Küme (globular cluster)

Küresel bir küme, galaktik bir çekirdek etrafında dönen küresel bir yıldız topluluğudur. Küresel yıldız kümeleri graviteye çok sıkı bir şekilde bağlıdır, bu da onlara küresel şekillerini ve merkezlerine doğru nispeten yüksek stellar yoğunluklar kazandırır. Bu yıldız kümesi kategorisinin adı, küçük bir küre olan Latince globulustan türetilmiştir. Bazen, küresel bir küme sadece ‘küresel’ olarak tanımlanır.

Küresel kümeler, bir galaksinin halosunda bulunur (halo-amorf halka-bir objenin etrafındaki ışıklı halkadır) ve önemli ölçüde fazla yıldız içerir, bir galaksinin diskinde bulunan daha az yoğun açık kümelerden çok daha yaşlıdır. Küresel kümeler oldukça yaygındır; Samanyolu'nda şu anda bilinen yaklaşık 150 ile 158 kadar küresel küme vardır; bunların 10 - 20 tanesi hala keşfedilmemiştir. Daha büyük galaksiler daha fazlasına sahip olabilir; örneğin, Andromeda Galaksisinde 500 kadar olabilir. M87 gibi bazı dev eliptik galaksilerde (özellikle galaksi kümelerinin merkezlerindekiler), 13000 kadar küresel küme bulunabilir.

Lokal Grup'taki yeterli kütleye sahip her galakside ilişkili bir küresel küme grubu vardır ve incelenen hemen hemen her büyük galaksinin bir küresel kümeler sistemine sahip olduğu bulunmuştur. Sagittarius Cüce galaksisi ve tartışmalı Canis Büyük Cüce galaksisinin, ilişkili küresel kümelerini (Palomar 12 gibi) Samanyolu'na verme prosesinde olduğu görünüyor. Bu, geçmişte bu galaksinin küresel kümelerinden kaçının elde edilmiş olabileceğini gösterir.

Küresel kümelerin galakside üretilen ilk yıldızlardan bazılarını içerdiği görülse de, kökenleri ve Galaktik evrimdeki rolleri hala belirsizdir. Küresel kümelerin cüce eliptik galaksilerden önemli ölçüde farklı olduğu ve ayrı bir galaksi olarak değil, ana galaksinin yıldız oluşumunun bir parçası olarak oluştuğu görünüyor.

M3 küresel küme için renk-büyüklük diyagramı; eğride, yıldızların evrimsel yollarının dev aşamasına girmeye başladığı 19 büyüklükte karakteristik bir ‘dirsek’ vardır.


(a) Küresel küme Omega Centauri, (b) 47 Tucanae; Omega Centauri'den sonra Samanyolundaki en aydınlık ikinci küresel küme.

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Globular_cluster

12 Mayıs 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız sistemi)
GERİ (yıldız kümesi)