Galaksiler (galaxy)

 
Galaksiler

İlk Gökadalar

 
Galaksi (Gökada), kütle çekimi kuvvetiyle birbirine bağlı yıldızlar, yıldızlararası gaz, toz ve plazmanın meydana getirdiği yıldızlararası madde ve karanlık maddeden oluşan bir sistemdir. Tipik galaksiler 10 milyon (cüce galaksi) ile bir trilyon (dev galaksi) arasında yıldız içerirler; bir galaksinin içerdiği yıldızların hepsi o galaksinin kütle merkezini eksen alan yörüngelerde döner.

Galaksiler çeşitli çoklu yıldız sistemleri, yıldız kümeleri ve nebulalar da içerebilir. Çevresinde gezegenler ve asteroitler gibi çeşitli kozmik cisimler dönen Güneş, Samanyolu Galaksisi'ndeki yıldızlardan sadece biridir.


Samanyolu Galaksisi; iki ana spiral kol çekirdekteki çubuk oluşumunun uçlarından çıkar, güneş kollardan birinde yer alır (https://i.stack.imgur.com/R0CjB.jpg)


Tarihsel olarak galaksiler, gözle görülen şekillerine göre sınıflanmıştır. Bu sınıflamada sık karşılaşılan biçimlerden biri, ışık profili elips şekilli olan eliptik galaksidir. Sarmal galaksiler, tozlu ve kıvrımlı kolları olan disk şekilli yapılardır.


Dev eliptik galaksi (ESO 325-G004) ve Sarmal galaksi (NGC 5457) örnekleri


Düzenli bir biçimi olmakla birlikte, klasik gökada kategorilerine (eliptik gökada, sarmal gökada, çubuklu sarmal gökada, merceksi gökada) girmeyen gökadalara tuhaf gökada ya da özel gökada adı verilir. Bu gökadalardan bazıları bu özel biçimlerini komşu galaksilerle karşılıklı kütleçekim etkileşimi içine girmelerine borçludurlar. Bu durumda bu gökadalara etkileşen gökada adı verilir. Bu gökadaları hiçbir düzenli yapı göstermeyen, biçimsel gökada sınıflarından herhangi birine uymayan düzensiz gökadalar ile karıştırmamak gerekir.

Düzensiz gökada, biçimsel gökada sınıflarından herhangi birine uymayan gökada sınıfıdır. Irr ile gösterilirler. Herhangi bir sarmallık veya dairesel/eliptik biçime sahip değillerdir. Toplam gökada nüfusunun çeyreğini oluşturduklarına inanılır. Ayrıca, çoğu düzensiz gökadanın geçmişte birer sarmal veya eliptik gökada olduğu fakat sonraları yerçekimsel güce mağruz kalıp düzensizleştikleri de düşünülmektedir.

Düzensiz gökadalar iki sınıfa ayrılır:

·         Irr-I türü düzensiz gökadalar, en düşük düzeyde, belirli yapı izleri taşırlar.
·         Irr-II türü düzensiz gökadalar, tüm yapı izlerinden yoksundurlar.


Özel gökada (Arp 147) ve Düzensiz gökada (NGC 1427A) örneği


Gözlemlenebilir evrende 100 milyardan (1011) fazla galaksi olduğu sanılmaktadır. Galaksilerin çoğu 1000 ile 100 000 parsek(*) arasında bir yarıçapa sahip olup, genellikle birbirlerinden milyonlarca parsek uzaklıklarda bulunur. Galaksiler arası uzay ortalama yoğunluğu m3 başına bir atom bile düşmeyecek derecede az olan bir gazla doludur. (*1 parsek  ~3,36 ışık yılı, ~30,8 trilyon kilometre)

Galaksilerin çoğu, kütle çekimi etkisi nedeniyle birbirlerine bağlı kümeler adı verilen topluluklar oluştururlar; onlar da yine kütle çekimi etkisiyle  birbirlerine bağlı süperkümeleri meydana getirirler. Bu daha büyük yapılar da, evrende büyük boşlukları çevreleyen tabakalar ve ipliksi yapılar olarak oluşmuştur.

Karanlık madde henüz çok iyi anlaşılamamış olmakla birlikte, öyle görünüyor ki, galaksilerin çoğunun kütlesinin yaklaşık % 90’ını karanlık madde oluşturmaktadır. Gözlem verileri bazı galaksi merkezlerinde dev kara deliklerin mevcut olabileceğini ortaya koymaktadır. Anlaşıldığına göre, Samanyolu galaksimiz de çekirdek kısmında böyle bir kara delik içermektedir.

Açık yıldız kümeleri, konumlarından dolayı bazen galaktik kümeler olarak da adlandırılır, bu terim astronom Robert Julius Trumpler tarafından tanıtılmıştır.

Işığın Soğurulma etkisi, Robert Julius Trumpler’in açık yıldız kümeleri üzerinde çalışırken bu etkiyi ölçmesinden sonra hesaba katılmaya başlandı ve günümüzdeki gökada görünümü kuramlarına ulaşıldı.


https://tr.wikipedia.org/wiki/Galaksi

14 Eylül 2019


GERİ (evren, evrendeki dünya)
GERİ (yıldız)
GERİ (yıldızlarla ilgili makaleler)
GERİ (bileşik objeler)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (galaksiler)