Yıldızlar (star)


Yıldızlar (basit
gövdeler)

Stellar sınıflandırma
Stellar nüfus III, II, I
Özel yıldızlar
Stellar Evrim
Değişken yıldız
Kompakt Yıldız


Astronomide stellar sınıflandırma, yıldızların spektral özelliklerine göre sınıflandırıldığı bir sistemdir. Yıldızdan gelen elektromagnetik ışın, prizma veya difraksiyon gratingle yönlendirilerek spektral yöntemlerle analiz edilir; elde edilen her hat belirli bir kimyasal elementi veya molekülü, hat kuvveti ise o elementin çokluğunu gösterir.

Daha yaşlı, popülasyon II yıldızları, oluşturdukları moleküler bulutların bileşimi nedeniyle, daha genç popülasyon I yıldızlarından önemli ölçüde az metalikliğe sahiptir. Haziran 2015'te gökbilimciler, Cosmos Redshift 7 galaksisindeki Popülasyon III yıldızlarının bulunduğunu bildirdiler.

Astrofizikte, kimyasal olarak özel veya peculiar yıldızlar (Chemically Peculiar, CP yıldızları), en azından yüzey katmanlarında belirgin bir şekilde olağandışı metal bolluklarına sahip yıldızlardır.

Stellar evrim, bir yıldızın zaman içinde değişme prosesidir. Yıldızın kütlesine bağlı olarak, ömrü en masif için birkaç milyon yıldan en az masif için trilyonlarca yıla kadar değişebilir, bu da evrenin yaşından önemli derecede daha uzundur. Tüm yıldızlar, genellikle nebula (bulutsular) veya moleküler bulutlar olarak adlandırılan çökelmiş gaz ve toz bulutlarından oluşur. Milyonlarca yıl boyunca bu protostarlar bir dengeye ulaşır ve ana-dizi yıldız olarak bilinen hale gelir.

Değişken yıldız, Yer'den bakıldığında parlaklığı dalgalanan bir yıldızdır. Bu varyasyon, yayılan ışıktaki bir değişiklikten veya ışığı kısmen engelleyen herhangi bir şeyden kaynaklanabilir;

Astronomide kompakt yıldız (veya kompakt obje) terimi topluca beyaz cüceleri, nötron yıldızlarını ve kara delikleri ifade eder. Bu tür varsayımsal yoğun cisimlerin varlığı doğrulanırsa, egzotik yıldızları içerecek şekilde büyüyecektir. Tüm kompakt objeler, yarıçaplarına göre yüksek bir kütleye sahiptir, bu da onlara sıradan atomik maddeye kıyasla çok yüksek bir yoğunluk kazandırır.


5 Şubat 2022


GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)