Tip Ia Süpernova (type Ia supernova)

Tip 1a süpernova (‘tip bir-A’), yıldızlardan birinin beyaz cüce olduğu ikili sistemlerde (birbiri etrafında dönen iki yıldız) meydana gelen bir süpernova türüdür. Sistemdeki diğer yıldız, dev bir yıldızdan, beyaz cüceden bile daha küçük her şey olabilir.

Fiziksel olarak, düşük bir dönme hızına sahip karbon-oksijen beyaz cüceler, 1.44 solar kütlenin (M) altında sınırlıdır. Bu ‘kritik kütle’nin ötesinde, yeniden tutuşurlar ve bazı durumlarda bir süpernova patlamasını tetiklerler; kritik kütle genellikle Chandrasekhar kütlesi (kararlı bir beyaz cüce yıldızın maksimum kütlesi) olarak adlandırılır. Ancak elektron dejenerasyon basıncının yıkıcı çöküşü önleyemediği mutlak Chandrasekhar sınırından marjinal olarak farklıdır.

Beyaz cüce, bir ikili yoldaştan yavaş yavaş kütle biriktirirse veya ikinci bir beyaz cüceyle birleşirse, genel hipotez, beyaz cücenin çekirdeğinin, Chandrasekhar kütlesine yaklaştıkça karbon füzyonu için tutuşma sıcaklığına ulaşacağıdır. Nükleer füzyonun başlamasından birkaç saniye sonra, beyaz cücedeki maddenin önemli bir kısmı, bir süpernova patlamasında yıldızı çözmek için yeterli enerjiyi (1–2 × 1044 J) serbest bırakan kontrolsüz bir reaksiyona girer.

Tip Ia süpernova kategorisi, beyaz cücenin patlayacağı bu sabit kritik kütle nedeniyle oldukça tutarlı bir pik luminosite üretir. Tutarlı pik luminositeleri, bu patlamaların, ev sahibi gökadalara olan mesafeyi ölçmek için standart mumlar olarak kullanılmasına izin verir: Yer’den gözlemlenen bir tip Ia süpernovanın görünür büyüklüğü, Yer’den uzaklığını gösterir.

Mayıs 2015'te NASA, Kepler uzay gözlemevinin patlama sürecinde bir tip Ia süpernova olan KSN 2011b'yi gözlemlediğini bildirdi.

Eylül 2021'de astronomlar, Hubble Uzay Teleskobu'nun gravitasyonal merceğiyle Tip Ia süpernovanın üç görüntüsünü aldığını bildirdi.


(a) Bir tip Ia süpernova olan SN 1998aq spektrumui, (b) G299 tip Ia süpernova kalıntısı, (c) Tip Ia SN 2018gv ışık eğrisi

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Type_Ia_supernova

18 Nisan 2022

 

GERİ (astronomik obje)
GERİ (basit bedenler)
GERİ (intrinsik değişken)