Stellar Tanımlama ve Adlandırma (stellar designations and names)

Astronomide yıldızlar, katalog atamaları, güncel ve tarihsel özel isimler ve yabancı dil isimleri dahil olmak üzere çeşitli farklı stellar tanımlara ve isimlerine sahiptir.

Bilinen yıldızların yalnızca küçük bir azınlığının özel isimleri vardır; diğerlerinin tümü yalnızca çeşitli kataloglardan veya listelerden tanımlara sahiptir veya hiçbir özelliğe sahip değildir.

MÖ 2. yüzyılda Hipparchus, yaklaşık 850 çıplak-göz yıldızı saydı. 1603'te Johann Bayer bu sayının yaklaşık iki katını listeledi. Sadece 19. yüzyılda yıldız katalogları çıplak gözle görünen yıldızları ayrıntılı bir şekilde listeliyordu. Görünüşte 6.5 büyüklükte (magnitude) veya daha parlak olan tüm yıldızları veya Yer’den çıplak gözle görülebilen kabaca her yıldızın listelendiği bir yıldız kataloğu olan ‘Parlak Yıldız Kataloğu’, 9096 yıldız içerir. En hacimli modern kataloglar, Samanyolu'ndaki tahmini toplam 200 ila 400 milyar arasında bir milyar yıldız sırasına göre listeleniyor.

1. Özel (proper) İsimler

En parlak birkaç yüz yıldızın çoğu Arapça'dan, birkaçı Latince'den gelen geleneksel isimlere sahipti; ancak, bu isimlerle ilgili bir takım problemler vardı:

·       Yazımlar genellikle standartlaştırılmamıştır.
·       Birçok yıldızın kabaca eşit popülariteye sahip birden fazla adı vardı.
·       Eski yıldız kataloglarındaki belirsizlik nedeniyle, belirli bir ismin bir takımyıldızdaki hangi yıldıza karşılık geldiği her zaman net değildi.
·       Tamamen farklı takımyıldızlardaki bazı yıldızlar aynı ada sahipti.

1.1. Bireyler için adlandırılmış yıldızlar

Bireyler için birkaç yıldız isimlendirilmiştir. Bunlar çoğunlukla bilimsel topluluk tarafından bazı noktalarda alınan ortak kullanımdaki isimlerdir. (bazı örnekler: Cor Caroli, Barnard's Star, Kapteyn's Star)

2. Katalog tanımlamaları

Bir yıldızı tanımlamak için daha iyi bir yol olmadığında kataloglamada yeralan adlar kullanılır.

2.1. Takımyıldızına göre adlandırma

Yıldızları belirtmek için ilk modern şemalar, onları kendi takımyıldızları içinde sistematik olarak etiketledi. (Bayer, Flamsteed, Gould, Hevelius ve Bode)

2.2. Tüm gökyüzü katalogları

Tüm gökyüzü yıldız katalogları yıldız tanımlamayı, yıldızın takımyıldızından ayırır ve belirli bir kesme değerinden daha büyük görünen büyüklüğe (magnitude) sahip tüm yıldızları numaralandırmayı amaçlar. (Kesme-değeri: büyüklüğün azalmaya başladığı değer)

·       Histoire Céleste Française (1801): 47390 yıldız, 9. büyüklükte
·       Bonner Durchmusterung (1896): 320000 kuzey yıldızı
·       Henry Draper Kataloğu (1949): 359083 yıldız, 10 büyüklükte
·       Parlak Yıldız Katoloğu; 1930: 6 büyüklükten daha parlak tüm yıldızlar ve 1983: 7.1’e kadar düşen yıldızlar
·       Astrografi Kataloğu (1891 – 1950): 4.6 milyon yıldız, 11 büyüklüğe kadar
·       USNO-B1.0 Kataloğu: bir milyarın üstünde nesne
·       Kılavuz Yıldız Kataloğu II (2008): 945 million yıldız, 21 büyüklükte

2.3. Değişken tanımlamalar

Bayer tanımlamalarına sahip olmayan değişken yıldızlara, büyük Latin harfleriyle Bayer şemasını yüzeysel olarak genişleten, R'den Z'ye tek harflerle başlayıp harf çiftleriyle ilerleyen, takımyıldız adlarını içeren değişken bir yıldız şemasında tanımlamalar yapılır. Bu tür adlandırmalar onları değişken yıldızlar olarak işaretler. Örnekler arasında R Cygni, RR Lyrae ve GN Andromedae bulunur. (Birçok değişken yıldızın diğer kataloglarda da gösterimleri vardır.)

2.4. Ekzoplanet (dış gezegen) araştırmaları

Bir yıldızın etrafında bir gezegen tespit edildiğinde, yıldıza genellikle onu keşfeden teleskopun veya araştırma görevinin adına ve o görev tarafından kaç tane gezegenin keşfedildiğine bağlı olarak bir isim ve numara verilir. Örneğin, HAT-P-9, WASP-1, COROT-1, Kepler-4, TRAPPIST-1 gibi.


https://en.wikipedia.org/wiki/Stellar_designations_and_names

12 Kasım 2020

 

GERİ (yıldız)
GERİ (stellar özellikler)