Sonik Kara Delik (sonic black hole)

Bazen ‘sessiz delik’ veya ‘akustik kara delik’ olarak da adlandırılan bir sonik kara delik, fononların, lokal ses hızından daha hızlı akan bir sıvı bölgesinden kaçamadığı bir olgudur. Bunlara sonik veya akustik kara delikler denir; çünkü bu kapana kısılmış fononlar astrofiziksel (gravitasyonal) kara deliklerdeki ışığa benzer. Fizikçilerin bunlarla ilgilenmelerinin nedeni astrofiziksel kara deliklere benzer birçok özelliğe sahip olmaları ve özellikle Hawking radyasyonunun fononik bir versiyonunu emitlemeleridir (yamaları).

Bu Hawking radyasyon, gerçek bir kara delikten gelen Hawking radyasyonuna yakın bir benzerlikte, kuantum vakum dalgalanmalarııyla kendiliğinden oluşturulabilir. Başka bir bakış açısıyla, Hawking radyasyon, klasik bir işlemle uyarılabilir. Akış hızının, ses hızından daha büyük olandan ses hızından daha düşük olana değiştiği sonik bir kara deliğin sınırına olay ufku denir.

Sonik kara delikler mümkündür, çünkü mükemmel akışkanlardaki fononlar, uzayda ve zamanda gravite gibi alanlarla aynı hareket özelliklerini sergiler. Bu nedenle, sonik bir kara deliğin oluşturulabileceği bir sisteme gravite analoğu denir. Akustik bir olay ufku oluşturmak için hemen hemen her sıvı kullanılabilir, ancak çoğu sıvının viskozitesi, Hawking radyasyonu gibi özellikleri tespit etmeyi neredeyse imkansız kılan rastgele hareket yaratır. Böyle bir sistemin karmaşıklığı, tespit edilebilseler bile, bu tür özellikler hakkında herhangi bir bilgi edinmeyi çok zorlaştıracaktır

Sonik kara deliklerin oluşturulmasında kullanılmak üzere mükemmel birçok sıvı önerilmiştir; süperakışkan helyum, tek boyutlu dejenere Fermi gazları ve Bose–Einstein kondensatı gibi. Kara delik analoglarını incelemek için, yavaş ışık ve bir iyon sistemi gibi bir akışkandaki fononlar dışındaki gravite analogları da önerilmiştir. Bu kadar çok sistemin graviteyi taklit etmesi, bazen göreliliği ve kuantum mekaniğini uzlaştırmaya yardımcı olabilecek uyarılmış gravite teorisinin kanıtı olarak kullanılır.

Akustik kara delikler ilk olarak 1981'de William Unruh tarafından kullanışlı olacak şekilde teorileştirildi. Ancak, ilk kara delik analogu 2009'a kadar bir laboratuvarda oluşturulamadı. 2010 yılında dönen bir sonik kara delik, bir kara delikten enerjinin çıkarıldığı bir işlem olan süperradyasyonun ilk laboratuvar testini yapmak için kullanıldı. 2014 yılında, analog bir kara delik lazerinde uyarılmış Hawking radyasyonu rapor edildi.


BİR KARA DELİK ANALOJİ (Şekil)

KARA DELİK

Kuantum dalgalanmaları: Uzay-zaman boyunca, sanal partikül-antipartikül çiftleri kendiliğinden ortaya çıkar ve sonra birbirlerini yok eder.

Hawking radyasyonu: Bir kara deliğin ufkunun yakınında bir çift ortaya çıkarsa, bir partikül içeri düşer ve diğerini 'Hawking radyasyonu' olarak kaçmaya bırakır.

Kara delik buharlaşması: Hawking radyasyonu enerjisini alıp götürdükçe kara delik yavaş yavaş buharlaşır.

SONİK KARA DELİK

Kurulum: Aşırı soğutulmuş atomlardan oluşan bir sıvı bir tüpten akar. Akışkan, hızla yok olan fonon çiftleri veya ses ögesi üreten kuantum dalgalanmalarına maruz kalır.

Sonik Hawking radyasyonu

Tüp boyunca sıvıyı süpersonik hızlara çıkarmak için bir lazer kullanılır. Bir çift fonon 'sonik ufkun' üzerinde durursa, bir fonon, subsonik akışkan boyunca yayılan eşiyle birlikte yok olma değişikliği olmaksızın süpersonik tarafa süpürülür.


Bir kara delik analoji; kara delik ve sonik kara delik

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Sonic_black_hole

5 Ekim 2022

 

GERİ (kara delikler)