Schwarzschild Çözümünün Türetilmesi (derivation of the Schwarzschild solution)

Schwarzschild çözümü, büyük, dönmeyen, küresel simetrik bir objenin etkisi altındaki uzay-zamanı tanımlar. Bazıları tarafından Einstein alan denklemlerinin en basit ve en kullanışlı çözümlerinden biri olarak kabul edilir.

Varsayımlar ve Gösterim

Sırasıyla 1'den 4'e kadar etiketlenmiş (r, q, f, t) koordinatlarına sahip bir koordinat şemasında çalışılarak, metriğe en genel haliyle (her biri 4 değişkenli düzgün bir fonksiyon olan 10 bağımsız bileşen) başlanır. Çözümün küresel simetrik, statik ve vakum olduğu varsayılmıştır. Bu varsayımlar aşağıdaki gibi ifade edilebilir:

·         Küresel bir simetrik uzay-zaman, rotasyonlar altında değişmez olan ve ayna görüntüsünü alanlardır.

·         Statik bir uzay-zaman, tüm metrik bileşenlerin t zaman koordinatından bağımsız olduğu [böylece (/t)gmn = 0] ve uzay-zaman geometrisinin t ® -t (zamanın-tersine çevrilmesi) altında değişmediği bir uzay-zamandır.

·         Bir vakum çözümü, Tab = 0 denklemini sağlayan çözümdür. Einstein alan denklemlerinden (sıfır kozmolojik sabitli), bu, Rab – (R/2) gab = 0, R = 0, Rab = 0 anlamına gelir.

·         Burada kullanılan metrik imza (+,+,+,−).

K ve S'yi bulmak için zayıf alan yaklaşımının kullanılması

Metriğin (ds'nin aşırı olduğu yerde elde edilen) jeodezikleri, bir sınırda (örneğin, sonsuz ışık hızına doğru), Newton hareketinin çözümleriyle (örneğin, Lagrange denklemleriyle elde edilen) uyumlu olmalıdır. (Metrik, temsil ettiği kütle ortadan kalktığında Minkowski uzayıyla da sınırlanmalıdır.)

     

KE: kinetik enerji, PE: graviteden kaynaklanan potansiyel enerjidir. K ve S sabitleri bu yaklaşımın bazı varyantları tarafından tamamen belirlenir; zayıf alan yaklaşımından şu sonuca varılır:

     

G: gravitasyonal sabit, m: gravitasyonal kaynağın kütlesi, c: ışık hızıdır; böylece, aşağıdaki:eşitlikler elde edilir.

     

Zayıf alan yaklaşımı kullanılarak Schwarzschild çözümünü bulma şeması; ikinci satırdaki eşitlik g44 = -c2 + 2GM/r verir, hareket karadelikten çok uzakta gerçekleştiğinde (r pozitif sonsuzluğa yaklaştığında) istenen çözümün Minkowski metriğine dejenere olduğu varsayılmıştır

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Derivation_of_the_Schwarzschild_solution

9 Ekim 2022

 

GERİ (kara delikler)