Radyasyon Kimyası (radiation chemistry)

Radyasyon kimyası, radyasyonun madde üzerindeki kimyasal etkilerinin incelenmesi olan nükleer kimyanın bir alt bölümüdür. Bu, radyasyonla kimyasal olarak değiştirilen malzemede radyoaktivitenin bulunmasına gerek olmayan radyokimyadan çok farklıdır. Bir örnek, suyun hidrojen gazına ve hidrojen peroksite dönüştürülmesidir.

Radyasyonun madde ile etkileşimleri

İyonlaştırıcı radyasyon madde içinde hareket ettikçe enerjisi, absorberin elektronları ile etkileşimler yoluyla biriktirilir. Radyasyon ve absorplayan türler arasındaki etkileşimin sonucunda, bir elektronun bir atomdan veya moleküler bağdan çıkarılmasıyla radikaller ve uyarılmış türler oluşur. Radikal türler daha sonra birbirleriyle veya çevrelerindeki diğer moleküllerle reaksiyona girer. Bir kimyasal sistemin ışınlanmasının ardından gözlemlenen değişiklikler, radikal türlerin reaksiyonlarına göre değişir.

Yüklü radyasyon türleri (α ve β partikülleri), absorplayıcı ortamdaki elektronların yükleri ile yüklü radyasyon partikülü arasındaki Coulomb kuvvetleri aracılığıyla etkileşime girer. Bu etkileşimler, partikülün kinetik enerjisi yeterince tükenene kadar gelen partikülün yolu boyunca sürekli olarak meydana gelir. Yüksüz türler (γ fotonlar, X-ışınları) foton başına tek bir olaya maruz kalır; fotonun enerjisini tamamen tüketir ve tek bir atomdan bir elektronun fırlatılmasına yol açar. Yeterli enerjiye sahip elektronlar, absorplayıcı ortamla β radyasyonuna benzer şekilde etkileşime girer.

Farklı radyasyon türlerini birbirinden ayıran önemli bir faktör, radyasyonun absorber boyunca kat ettiği mesafeyle enerji kaybetme hızı olan doğrusal enerji aktarımıdır (LET). Düşük LET türleri genellikle düşük kütlelidir, fotonlar veya elektron kütleli türlerdir (β parçacıkları, pozitronlar), absorber boyunca seyrek olarak etkileşime girerek reaktif radikal türlerin izole edilmiş bölgelerine yol açarlar. Yüksek LET türleri kütle bakımından genellikle bir elektrondan (örneğin α partikülleri gibi) daha büyüktür ve hızla enerji kaybederler, bu da birbirine yakın iyonizasyon olaylarının kümelenmesine neden olur. Sonuç olarak, ağır partikül kaynağına göre nispeten kısa bir mesafe kat eder.

Radyasyondan enerjinin absorpsiyonunun ardından yüksek konsantrasyonda reaktif türler içeren alanlar, spur(*) olarak adlandırılır. Düşük LET radyasyonu ile ışınlanmış bir ortamda spurlar yol boyunca seyrek olarak dağılmıştır ve etkileşime giremezler. Yüksek LET radyasyonunda spurlar üst üste gelebilir, spurlar arası reaksiyonlara izin vererek, aynı düşük LET radyasyon enerjisiyle ışınlanan aynı ortamla karşılaştırıldığında farklı ürün verimlerine yol açabilir.

(Spur(*): Radyasyon kimyasında bir spur, iyonlaştırıcı radyasyonun geçmesinden sonra yüksek konsantrasyonda kimyasal ürünlerin bulunduğu bir bölgedir. Samuel ve Magee tarafından 1953'te önerilen spur modeli, difüzyonun yönlendirdiği bir ortamda bir tür radikal içeren reaksiyon spurlarının kinetik davranışını tanımlar. Gama ışınlarından veya X-ışınlarından gelen spurlar küresel olarak kabul edilirken, alfa partiküllerinden gelen spurlar silindiriktir, bunlara iz de denir.)


(a) Alfa partikülleri bir kağıt parçasıyla, beta partikülleri alüminyum korumayla tamamen durdurulabilir, gama ışınlarını, sadece çok kalın bir kurşun tabakası tutabilir, (b) alfa bozunmasının temsili, (c) beta bozunması temsili, (d) bir atom çekirdeğinden bir gama (g) ışını emisyonunun gösterimi

Radyasyon Bölgesi (radiation zone)
Radyasyon Yasaları (laws of radiation)
Radyasyonla Isı Transferi (radiation heat transfer)

https://en.wikipedia.org/wiki/Radiation_chemistry

1 Eylül 2023

 

GERİ (kimyanın dalları)
GERİ (kimya)