Periyodik Kuyrukluyıldızlar (periodic comets)

Periyodik kuyrukluyıldızlar (kısa periyotlu kuyrukluyıldızlar olarak da bilinir), yörünge periyotları (dönemleri) 200 yıldan daha az olan veya veya tek bir perihelion (günberi) geçişinden daha fazla gözlemlenen kuyrukluyıldızlardır (ör. 153P/Ikeya–Zhang). Periyodik kuyrukluyıldız terimi bazen, 200 yıldan daha uzun bir periyodik bir yörüngeye sahip olsa bile herhangi bir kuyrukluyıldız anlamında kullanılır.

Periyodik kuyrukluyıldızlar genellikle ikinci günberi geçişinden sonra kalıcı bir sayı ön eki alırlar, bu nedenle P/2005 T5 (Broughton) gibi bir dizi numaralandırılmamış periyodik kuyrukluyıldız vardır. Birkaç günberi geçişinden sonra gözlenmeyen veya yok edildiği varsayılan kuyrukluyıldızlara D kodu verilir ve benzer şekilde periyodik bir sayı verilen ve ardından kaybolan kuyrukluyıldızlara [n]P yerine [n]D verilir; örneğin 3D/Biela veya 5D/Brorsen gibi

Neredeyse tüm durumlarda, kuyrukluyıldızlar kaşiflerine göre adlandırılır, ancak 2P/Encke ve 27P/Crommelin gibi birkaç durumda, yörüngelerini hesaplayan kişiye (yörünge bilgisayarları) göre adlandırılmıştır. Gezegenlerden gelen karışıklıklarla biriken bilinen yörüngedeki hatalar nedeniyle kuyrukluyıldızların uzun vadeli yörüngelerini hesaplamak zordur ve elektronik bilgisayarlardan önceki günlerde bazı insanlar tüm kariyerlerini buna adadılar. Öyle bile olsa, pek çok kuyrukluyıldız kayboldu; çünkü yörüngelerinin, gazın salınımı ve kuyrukluyıldızın koma ve kuyruğunu oluşturan diğer maddeler gibi non-gravitasyonal etkilerden de etkilenmesidir. Uzun periyotlu bir kuyrukluyıldızın aksine, numaralandırılmış bir periyodik kuyrukluyıldızın bir sonraki günberi geçişi yüksek derecede doğrulukla tahmin edilebilir.

Bazı tipik kuyrukluyıldızlar; (a) Halley, 25 Aralık 1758 (Johann Georg Palitzsch, Almanya), (b) Wild 2, 6 Ocak 1978 (Paul Wild, Isviçre), (c) Hartley 2, 1986 (Malcolm Hartley, Ingiltere), (d) Tempel 1; 1867 (Wilhelm Tempel, Almanya)

Hartley 2 kuyrukluyıldız; EPOXI tarafından 4 Kasım 2010'da 435 mil uzaklıktan görüntülendi (kuyrukluyıldız ve bulut boyutu ölçekli değildir) Credit: NASA/Steele Hill

  

23 Ekim 2020

  

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (orbital karakteristikleri)
GERİ (kuyrukluyıldız tipleri)
GERİ (küçük solar sistem)