Ortak Zarf (common envelope)

Astronomide, bir ortak zarf (common envelope, CE), ikili yıldız sistemi içeren gazdır. Gaz, gömülü ikili sistem ile aynı hızda dönmez. Böyle bir konfigürasyona sahip bir sistemin ortak bir zarf aşamasında olduğu veya ortak zarf evriminden geçtiği söylenir.

Ortak zarf aşaması sırasında gömülü ikili sistem, zarftan iki yıldızın ayrışmasının azalmasına neden olan sürükleme kuvvetlerine maruz kalır. Evre, ya zarf çok daha küçük yörünge ayrımı ile ikili sistemi terk etmek için fırlatıldığında, ya da iki yıldız birleşip tek bir yıldız oluşturmak için yeterince yaklaştığında sona erer. Ortak bir zarf aşaması, ilgili yıldızların yaşam sürelerine göre kısa ömürlüdür.

Zarfın fırlatılmasıyla ortak bir zarf aşaması yoluyla evrim, yakınındaki bir kompakt objeyle ikili bir sistemin oluşumuna yol açabilir.

Kataklizmik değişkenler, X-ışını ikilileri ve yakın çift beyaz cüceler veya nötron yıldızları sistemleri, ortak zarf evrimi geçirmiş olarak açıklanabilecek sistem örnekleridir. Tüm bu örneklerde, mevcut yörünge ayrımından çok daha büyük bir yıldızın çekirdeği olması gereken kompakt bir kalıntı (bir beyaz cüce, nötron yıldızı veya kara delik) vardır.

Bu sistemler ortak zarf evriminden geçtiyse, şu andaki yakınlıkları açıklanabilir. Kompakt objeler içeren kısa-periyotlu sistemler, gravitasyonal dalgalar ve Tip Ia süpernovalarının kaynaklarıdır.

Ortak zarf evriminin sonucunun tahminleri belirsizdir.

Ortak bir zarf bazen bir temaslı ikili ile karıştırılır. Bie ortak ikili sistemde, zarf genellikle gömülü ikili sistem ile aynı hızda dönmez; dolayısıyla L2 Lagrangian noktasından geçen eşpotansiyel yüzey tarafından sınırlandırılmaz. Temaslı ikili sistemde, paylaşılan zarf ikili sistemle birlikte döner ve bir eşpotansiyel yüzeyi doldurur.


Ortak bir zarf olşumunda ikili bir sistemin yaşamındaki aşamalar; sistemin kütle oranı M1/M2 = 3’tür; siyah çizgi Roche eşpotansiyel yüzeyi, kesik çizgi dönme eksenini tanımlar

(a) Her iki yıldız kendi Roche* loblarındadır; yıldız 1 (M1 kütlesi) ve yıldız 2 (M2 kütlesi).
(b) Yıldız 1 Roche lobunu neredeyse dolduracak şekilde büyür.
(c) Yıldız 1 Roche lobunu aşırı doldurur ve yıldız 2’ye kütle transfer eder; Roche lobu taşar.
(d) Hızlı transfer nedeniyle madde yıldız 2'nin etrafında birikir.
(e) Bir elips olarak temsil edilen ortak bir zarf oluşur.

(Roche* lobu, bir ikili sistemde bir yıldızın etrafındaki ve yörüngedeki malzemenin gravitasyonal olarak o yıldıza bağlandığı bölgedir)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Common_envelope

26 Nisan 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldız sistemi)
GERİ (ikili yıldız)