Numaralanmış Periyodik Kuyrukluyıldızlar (numbered comets)

En az iki kez gözlemlendikten sonra ‘Küçük Gezegen Merkezi’ tarafından numaralandırılan periyodik (dönemli) kuyrukluyıldızların bir listesi yapılmıştır. Haziran 2020 itibariyle, çoğu Jüpiter ailesinin (JFC) üyelerinden oluşan 396 numaralanmış kuyrukluyıldız (1P-396P) bulunur. Ayrıca 27 Encke tipi kuyrukluyıldız (ETC), 14 Halley tipi kuyrukluyıldız (HTC), 5 Chiron-tipi kuyrukluyıldız (CTC) ve bir uzun periyot kuyrukluyıldız (153P) vardır. Bunların çoğu aynı zamanda Yer’e yakın kuyrukluyıldızlardır (NEC, Near-Earth Comet'ler). Ek olarak, 8 numaralanmış kuyrukluyıldız, temel olarak küçük gezegenler olarak sınıflandırılır - beş ana kuşak kuyrukluyıldız, iki centaur (CEN) ve bir Apollo asteroidi (hem bir asteroid hem de bir kuyrukluyıldızın özelliklerini gösterirler).

Kuyrukluyıldızdan çıkan uçucular ve dönme kuvvetleri kuyrukluyıldızın iki veya daha fazla parçaya bölünmesine neden olabileceğinden, bazen kuyrukluyıldızlar birden fazla parçaya ayrılır. Bunun uç bir örneği, 1995 günberi sırasında 50'den fazla parçaya ayrılan 73P/Schwassmann-Wachmann'dır.

NASA'nın Spitzer Uzay Teleskopu'ndan alınan infrared görüntü; parçalanmış kuyrukluyıldız ‘73P/Schwassman-Wachmann 3'ün güneş etrafındaki çoklu gezileri sırasında kalan kalıntı izi boyunca kayması (alev-benzeri nesneler kuyrukluyıldızın parçaları ve kuyrukları, tozlu kuyrukluyıldız izi ise parçaları birbirine bağlayan çizgidir)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_numbered_comets
https://en.wikipedia.org/wiki/73P/Schwassmann%E2%80%93Wachmann#/media/File:PIA08452.jpg

31 Aralık 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (orbital karakteristikleri)
GERİ (kuyrukluyıldız tipleri)