Mutlak Büyüklük (absolute magnitude)

Mutlak büyüklük (M), ters logaritmik astronomik büyüklük skalasında, göksel bir nesnenin luminositesinin (aydınlatma gücü) bir ölçüsüdür.

Bir nesnenin mutlak büyüklüğü, yıldızlararası madde ve kozmik toz tarafından absorplanması nedeniyle ışığı sönmeden (veya kararmadan), tam olarak 10 parsek (32.6 ışıkyılı) bir mesafeden bakıldığında, nesnenin sahip olacağı görünür büyüklüğe eşit olarak tanımlanır. (Görünür büyüklük m, Yer'den gözlemlenen bir yıldızın veya başka bir astronomik nesnenin ‘parlaklığının’ bir ölçüsüdür.)

Tüm nesneleri, varsayımsal olarak gözlemciden standart bir referans mesafede yerleştirerek luminositeleri, direkt olarak bir büyüklük ölçeğinde kıyaslanabilir.

Tüm astronomik büyüklüklerde olduğu gibi mutlak büyüklük, belirli filtre bantlarına veya geçiş bantlarına karşılık gelen farklı dalga boyu aralıkları için belirtilebilir; yıldızlar için yaygın olarak alıntılanan mutlak büyüklük, spektrumun görsel (V) bandını kullanan (UBV fotometrik sistemde) mutlak görsel büyüklüktür.

Mutlak büyüklükler, ölçüm için kullanılan filtre bandını temsil eden bir alt simge ile beraber, büyük M ile gösterilir; V bandındaki mutlak büyüklük için MV gibi.

Bir nesne ne kadar aydınlıksa, mutlak büyüklüğünün sayısal değeri o kadar küçük olur. İki nesnenin mutlak büyüklükleri arasındaki 5 büyüklük bir fark, aydınlatma güçlerinde 100' lük bir orana karşılık gelir; mutlak büyüklükteki n kadar bir fark, 100(n/5) bir aydınlatma gücü oranına karşılık gelir.

Örneğin, mutlak büyüklüğü MV = 3.0 olan bir yıldız, V filtre bandında ölçüldüğü gibi mutlak büyüklüğü MV = 8.0 olan bir yıldızdan 100 kat daha aydınlık olacaktır. Güneş'in mutlak büyüklüğü MV = +4.83' tür. Oldukça aydınlık nesnelerin negatif mutlak büyüklükleri olabilir: örneğin, Samanyolu galaksisinin mutlak B (blue) büyüklüğü −20.8 kadardır.

Bir nesnenin mutlak bolometrik büyüklüğü (Mbol), logaritmik büyüklük ölçeğinde ifade edildiği şekliyle, tek bir filtre bandı yerine tüm dalga boyları üzerindeki toplam luminositesini temsil eder. Belirli bir filtre bandındaki mutlak büyüklüğü mutlak bolometrik büyüklüğe dönüştürmek için bolometrik bir düzeltme (BC) uygulanır. (Mbol = MV + BC)

Mutlak büyüklük M, görünen büyüklük m ve yıldız paralaks p cinsinden de yazılabilir:
M = m + 5 (log10 p + 1)
veya, görünür büyüklük m ve mesafe modülü μ kullanarak:
M = m – m   eşitliğiyle verilir
Yansıyan ışıkta parlayan solar sistem gövdeler için, bir astronomik birimin standart bir referans mesafesine dayalı olarak farklı bir mutlak büyüklük (H) tanımı kullanılır. Mutlak büyüklük H, bir cismin görünen büyüklüğünü (m) hesaplamak için kullanılabilir. Güneş ışığını yansıtan bir nesne için H ve m bağıntısı:
m = H + 5 log10 (dBS dBO / d02) – 2.5 log10 q(a)
a: faz açısı (Güneş ve gözlemci arasındaki), q(a): faz integrali (yansıyan ışığın integrasyonu; 0 ila 1 aralığında bir sayı)

Yıldızların temel bölgelerini içeren H-R diagramı


https://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_magnitude

24 Ağustos 2020


GERİ (astrofizik)
GERİ (yıldız)
GERİ (stellar özellikler)
GERİ (dünya merkezli gözlemler)
GERİ (astronomide büyüklük)