Kuiper Cliff (kuiper cliff)

Kuiper Kuşağı, dış Solar Sistemde, Neptün'ün yörüngesinden 30 astronomik birim (AU), Güneş'ten yaklaşık 50 AU'ya kadar uzanan bir circumstellar disktir.

47.8 AU'daki 1:2 rezonans, ötesinde çok az objenin bilindiği bir kenar gibi görünüyor. Bunun aslında klasik kuşağın dış kenarı mı yoksa geniş bir boşluğun başlangıcı mı olduğu net değil. Klasik kuşağın oldukça dışında, kabaca 55 AU'da 2:5 rezonansta objeler tespit edilmiştir; bu rezonanslar arasındaki klasik yörüngelerde çok sayıda gövde tahmin edilmiş, ancak gözlem yoluyla doğrulanmamıştır.

Uranüs ve Neptün'ü (ve Pluto kadar büyük gövdeleri) oluşturmak için gereken primordial (ilkel) kütle tahminlerine dayanarak, Kuiper kuşağının önceki modelleri, büyük objelerin sayısının 50 AU'nun ötesinde iki kat artacağını öne sürmüştü; Kuiper cliff (uçurum veya düşüş) olarak bilinen bu ani sert düşüş olayı beklenmedik durumdu ve bugüne kadar da nedeni bilinmiyor.

Bernstein, Trilling ve ekibi. (2003), 50 AU'nun ötesinde yarıçapı 100 km veya daha fazla olan objelerdeki hızlı düşüşün gerçek olduğuna ve gözlemsel önyargıdan kaynaklanmadığına dair kanıtlar buldu. Muhtemel açıklamalar arasında, bu mesafedeki malzemenin çok az olduğu veya büyük objeler halinde toplanmak için çok dağınık olduğu veya sonraki süreçlerin, bunu yapanları kaldırdığı veya yok ettiği yer alır. Kobe Üniversitesi'nden Patryk Lykawka bundan, görünmeyen büyük bir gezegenimsi objenin (belki de Yer veya Mars büyüklüğündeki), gravitasyonal çekiminin sorumlu olabileceğini iddia etti.


Kuiper kuşağı objelerin semi-majör eksenlerinin 5 derecenin üzerinde ve altındaki eğimlerde histogramı; plütinolardan ve 'kernel (öz)’den gelen sivri uçlar 39–40 AU ve 44 AU'da görülebiliyor

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Kuiper_belt#Kuiper_cliff

10 Nisan 2023

 

GERİ (solar sistem)