Kuiper Kuşağı (kuiper belt)

Kuiper kuşağı, dış solar sistemde Neptünün 30 AU yörüngesinden, Güneşten ~50 AU'ya kadar uzanan bir çevresel disktir. Kuiper Kuşağı:

1.     Asteroit kuşağı gibi, ince bir kuşaktan çok kalın bir disk (çörek gibi) olmasına rağmen, dev bir gezegen tarafından şekillendirilmiştir.

2.     Asteroit kuşağı gibi, esas olarak küçük cisimlerden veya solar sistemin oluştuğu zamandan kalan kalıntılardan oluşur.

3.     Birçok asteroit esas olarak kaya ve metalden oluşurken, Kuiper kuşağı objelerin çoğu büyük ölçüde metan, amonyak ve su gibi donmuş uçuculardan (‘buz’ olarak adlandırılır) oluşur.

Kuiper kuşağı, gökbilimcilerin genellikle cüce gezegenler olarak kabul ettiği objelerin çoğuna evsahipliği yapar: Orcus, Pluto, Haumea, Quaoar ve Makemake. Neptün'ün Triton'u ve Satürn'ün Phoebe'si gibi solar sistemin bazı uyduları (aylar) bu bölgede kaynaklanmış olabilir.

Kuiper kuşağı adını, varlığını tahmin etmemiş olsa da, Hollandalı gökbilimci Gerard Kuiper'den almıştır.

1992'de, Plüton (1930'da) ve Charon'dan (1978'de) beri ilk Kuiper kuşağı objesi (KBO) olan küçük gezegen 15760 Albion keşfedildi. Daha sonraki keşiflerle bilinen KBO'ların sayısı binlere yükseldi; 100 km (62 mil) çapında 100 000'den fazla KBO'nun var olduğu düşünülüyor.

Kuiper kuşağının başlangıçta, yörüngeleri 200 yıldan az süren periyodik kuyrukluyıldızlar için ana depo olduğu düşünülüyordu. 1990'ların ortalarından bu yana yapılan araştırmalar, kuşağın dinamik olarak kararlı olduğunu, kuyrukluyıldızların gerçek başlangıç yerinin, 4.5 milyar yıl önce Neptünün dışa doğru hareketiyle oluşturulan dinamik olarak aktif bir bölge olan dağınık disk olduğunu göstermiştir; Eris gibi dağınık disk nesnelerinin, kendilerini Güneş'ten 100 AU'ya kadar götüren aşırı eksentrik yörüngeleri vardır.

Kuiper kuşağı, bin kat daha uzak ve çoğunlukla küresel olan teorik Oort bulutundan farklıdır. Kuiper kuşağı içindeki objeler, saçılan diskin üyeleri ve herhangi bir potansiyel Hills bulutu veya Oort bulutu objesi ile birlikte topluca Neptün ötesi objeler (TNO'lar) olarak adlandırılır.

Plüton, Kuiper kuşağının en büyük ve en kütleli üyesidir ve bilinen en büyük ve en kütleli ikinci TNO'dur, dağınık diskte yalnızca Eris tarafından geçilmiştir. Başlangıçta bir gezegen olarak kabul edilen Plütonun, Kuiper kuşağının bir parçası olarak statüsü, 2006'da cüce gezegen olarak yeniden sınıflandırılmasına neden oldu. Bunlar, Kuiper kuşağının diğer birçok objesine bileşimsel olarak benzer ve yörünge periyodu bir KBO sınıfının karakteristiğidir ve Neptün ile aynı 2:3 rezonansı paylaşan ‘plutinolar’ olarak bilinir.

Kuiper kuşağı ve Neptün, solar sistem kapsamının bir işareti olarak ele alınabilir, alternatifler heliopause ve Güneşin yerçekimi etkisinin diğer yıldızlarınkiyle eşleştiği mesafedir (tahminen 50000 - 125000 AU arasında).


Neptün yörüngesinin ötesinde Kuiper kuşağında bilinen objeler; skala: astronomik birim (AU), dönem: Ocak 2015)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Kuiper_belt

24 Mart 2022

 

GERİ (gezegen sistemi)
GERİ (astronomik obje)
GERİ (minör gezegenler)
GERİ (küçük solar sistem)