Kırmızı Süperdev Yıldız (red supergiant star)

Kırmızı süperdevler, spektral tip K veya M süperdev aydınlık sınıfına (Yerkes sınıf I) sahip yıldızlardır. Hacim bakımından evrendeki en büyük yıldızlardır, ancak en masif veya aydınlık yıldızlar değildir. Betelgeuse ve Antares, en parlak ve en iyi bilinen kırmızı süperdevler (RSG'ler), ilk büyük kırmızı süperdev yıldızlardır.

Kırmızı süperdevlerin genel özellikleri:

·         Kırmızı süperdevler soğuk ve büyüktür; spektral K ve M tiplerine sahiptir, dolayısıyla yüzey sıcaklıkları 4100 K'nin altındadır.

·         Kırmızı süperdevler Güneş'ten çok daha soğuk olsalar da, daha aydınlık olduklarından çok daha büyüktür (tipik olarak onlarca, yüzbinlerce L).

·         Kırmızı süperdevlerin kütleleri yaklaşık 10 M ile 40 M arasındadır.

·         Kırmızı süperdevlerin çoğu bir dereceye kadar görsel değişkenlik gösterir, ancak nadiren iyi tanımlanmış bir periyot veya genlik ile.

·         Bilinen birçok değişken kırmızı süperdevin istatistiksel analizi, değişkenlik için bir dizi olası nedeni göstermektedir.

·         Kırmızı süperdevlerin spektrumları, metallerin ve moleküler bantların absorpsiyon bantlarının hakim olduğu diğer soğuk yıldızlara benzer.

·         Çekirdekteki hidrojen tamamen tüketilmiş olmasına rağmen, kırmızı süperdevlerin yüzeyi hidrojenin hakimiyetindedir.

·         Kırmızı süperdevlerin yavaş veya çok yavaş döndükleri gözlenmiştir; modeller, hızlı dönen ana dizideki yıldızların bile kütle kayıplarıyla frenlenmesi gerektiğini, böylece kırmızı süperdevlerin neredeyse hiç dönmediğini gösteriyor.


(a) RSGC1 çok sayıda kırmızı süperdev içeren birkaç büyük kümeden ilki, (b) kırmızı süperdev Betelgeuse'u gösteren Orion bölgesi


Betelgeuse’un dört yıl aralıkla çeklilmiş fotoğrafları (https://www.mlive.com/weather/2020/01/red-supergiant-star-dimming-fast-could-it-explode-into-supernova.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Red_supergiant_star

11 Mart 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (spektral sınıflandırma)