Jüpiter'in Araştırılması (exploration of Jupiter)

Jüpiter'in araştırılması, otomatikleştirilmiş uzay araçları tarafından yakın gözlemlerle gerçekleştirildi. Olay, 1973'te Pioneer 10'un Jovian sistemine girmesiyle başladı ve 2016 itibarıyla sekiz uzay aracı misyonu ile devam etti. Bu görevlerin tümü Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından üstlenildi; bunlardan ikisi hariç tümü, iniş yapmadan veya yörüngeye girmeden ayrıntılı gözlemler yapabilen yakın geçişlerdi (flyby).

Dış Solar Sisteme yönelik tüm görevler Jüpiter yakın geçişlerini kullandığından, bu sondalar Jüpiter'i Solar Sistemin dış gezegenlerinin en çok ziyaret edileni yapar. 5 Temmuz 2016'da Juno uzay aracı geldi ve gezegenin yörüngesine girdi (bunu yapan ikinci araçtı).

Jüpiter'e bir araç göndermek, çoğunlukla büyük yakıt gereksinimleri ve gezegenin sert radyasyon ortamının etkilerinden dolayı oldukça zordur.


·         2011 yılında fırlatılan Juno uzay aracı, Temmuz 2016'da yörüngeye girme manevrasını başarıyla tamamladı ve şu anda devam eden bilim programı ile Jüpiter'in etrafındaki yörüngede bulunuyor.

·         Avrupa Uzay Ajansı, Roscosmos tarafından sağlanan olası bir Ganymede iniş aracıyla Jüpiter'in Galile uydularından üçünü keşfetmek için Kozmik Vizyon programının bir parçası olarak 2012 yılında L1 sınıfı JUICE görevini seçti. JUICE'ın 2023'te piyasaya sürülmesi planlanıyor.

·         Hindistan Uzay Araştırma Örgütü, Jeosenkronize Uydu Fırlatma Aracı Mark III aracılığıyla 2020'lerde Jüpiter'e ilk Hindistan misyonunu başlatmayı planlıyor.

·         Çin Ulusal Uzay İdaresi, gezegeni ve uydularını keşfetmek için 2029 civarında Jüpiter'e bir yörünge görevi başlatmayı planlıyor.


(a) Jüpiter'i ziyaret eden ilk uzay aracı Pioneer 10'un artistik yorumu, (b) Voyager uzay aracı, (c) Ulysses uzay aracı, (d) Cassini. (ref. NASA), (e) New Horizons uzay aracı

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Exploration_of_Jupiter

29 Mart 2023

 

GERİ (solar sistem)