Halley Tip Kuyrukluyıldızlar (Halley-type comets)

Halley-tip kuyrukluyıldızlar (HTC), 20-200 yıl arasında bir yörünge periyoduna (dönemine) sahip periyodik kuyrukluyıldızlardır; genellikle bir kişinin yaşamı boyunca sadece bir veya iki kez ortaya çıkarlar. Çoğunluğu Satürn ve Neptün'ün yörüngeleri arasından gelir; yörüngeleri, doğası gereği, dev gezegenler tarafından bozulabilir ve Güneş'ten çok uzaktaki yörüngelere gönderilebilir ve bunun tersi de olabilir.

HTC'lere benzer yörüngelerdeki küçük gezegenlere centaurlar denir. HTC'ler adını, keşfedilen ilk üye ve keşfedilen ilk periyodik kuyrukluyıldız olan Halley Kuyrukluyıldızdan almıştır.

20 – 200 yıllık bi periyoda sahip olan kuyrukluyıldızların çoğu (klasik tanıma göre HTC’ler, Jupiter Tisserand's parameterelerine (TJupiter) göre resmi olarak Jüpiter ailesinden kuyrukluyıldızlar (JFC'ler) veya Chiron tipi kuyrukluyıldızlar (CTC'ler) olarak sınıflandırılır. JFC'ler klasik olarak (P < 20 yıl) ile gösterişe de, resmi olarak (2 < TJupiter < 3) ile tanımlanırlar. Öte yandan CTC'ler resmi olarak (TJupiter > 3; a > aJupiter) şeklinde tanımlanır. Dönemle ilgili herhangi bir kısıtlama içermediklerinden, 20 – 200 yıllık periyotlu kuyrukluyıldızlarından bazıları maalesef sınıflandırmalardan bazılarıyla eşleşiyor ve kuyrukluyıldız sınıflandırmalarını daha da belirsiz hale getiriyor.

(a) Halley kuyrukluyıldız güneşe yaklaştıkça yaklaşık 76 yılda bir çıplak gözle görülebilir hale gelir, (b) Halley kuyrukluyıldızı ve kuyruğunun iç solar sistemden son geçişinde (1986) bir görüntüsü

 

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Halley-type_comets

31 Aralık 2020

 

GERİ (kuyrukluyıldız)
GERİ (orbital karakteristikleri)
GERİ (kuyrukluyıldız tipleri)
GERİ (küçük solar sistem)