Gravitasyonal Potansiyel (gravitational potential)

Klasik mekanikte, bir konumdaki gravitasyonal potansiyel, bir objeyi sabit bir referans konumundan o konuma taşımak için gerekli olan birim kütle başına işe (aktarılan enerjiye) eşittir. Şarjın rolünü oynayan kütle ile elektrik potansiyeline benzer. Potansiyelin sıfır olduğu referans konum, herhangi bir kütleden sonsuza kadar uzaktır, bu da herhangi bir sonlu mesafede negatif bir potansiyele neden olur.

Matematikte, gravitasyonal potansiyel Newton potansiyeli olarak da bilinir ve potansiyel teorisi çalışmalarında temeldir. Aynı zamanda, düzgün yüklü veya polarize elipsoidal cisimler tarafından üretilen elektrostatik ve magnetostatik alanların çözümünde de kullanılabilir.


(a) Düzgün bir küresel gövdenin içindeki ve etrafındaki gravitasyonal potansiyelin iki-boyutlu bir diliminin grafiği; kesitin bükülme noktaları gövde yüzeyindedir, (b) M kütleli bir objeye doğru serbestçe hareket eden birim kütleli bir obje (m = 1) M tarafından çekilir ve ona doğru küçük bir dr mesafesi kadar hareket eder; yer değiştirme (dr), M tarafından üretilen gravitasyonali alan tarafından uygulanan W işi sonucudur (https://www.atlearner.com/2021/12/what-is-gravitational-potential.html)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Gravitational_potential

17 Ekim 2022

 

GERİ (kara delikler)