Gelgit Bozulması Olayı (tidal disruption event)

Gelgit bozulma parlaması da denilen bir gelgit bozulma olayı (TDE, tidal disruption event), bir yıldız süper kütleli bir kara deliğe yeterince yaklaştığında ve karadeliğin gelgit kuvveti tarafından spagettifikasyon (bazen erişte etkisi olarak anılır) yaşayarak ayrıldığında meydana gelen astronomik bir fenomendir. Yıldızın kütlesinin bir kısmı kara deliğin etrafındaki bir yığılma diskinde yakalanabilir; bu madde kara delik tarafından tüketilirken geçici bir elektromagnetik radyasyon parlaması meydana gelir.

İlk yayımlanan makalelere göre, gelgit bozulma olayları, galaksi çekirdeklerinde gizlenmiş devasa kara delik faaliyetlerinin kaçınılmaz bir sonucu olmalıdır; oysa daha sonraki teorisyenler, yıldız döküntülerinin birikmesinden kaynaklanan radyasyon patlaması veya parlamasının, gezegen için benzersiz bir işaret olabileceği, normal bir galaksinin merkezinde hareketsiz bir kara deliğin varolabileceği sonucuna ulaştılar.

Son olarak, Luminet ve Carter'ın TDE teorisi, aktif galaktik çekirdeğin (AGN) (örneğin NGC 5128 veya NGC 4438) kalbinde yer alan büyük bir obje tarafından stellar döküntülerinin birikmesinden kaynaklanan olağanüstü patlamaların gözlemlenmesi ile doğrulandı. TDE teorisi, daha çok ASASSN-15lh kod adıyla bilinen süper aydınlık süpernova SN 2015L'yi bile açıklıyor, büyük bir kara deliğin ufkunun altında absorbe edilmeden hemen önce patlayan bir süpernova.

Bugün, bilinen tüm gelgit bozulma olayları (TDE'ler) ve TDE adayları, 1999'dan bu yana Harvard CfA tarafından yürütülen ‘Açık TDE Kataloğunda listelenmiştir.


Bir karadeliğin gelgit bozulma yarıçapına gelen bir yıldızın 
gelgit bozulmasını gösteren diyagram


Beş tip gelgit bozukluğu olayı (TDE)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Tidal_disruption_event

4 Mart 2021

 

GERİ (yıldız)
GERİ (yıldızlarla ilgili makaleler)
GERİ (kara delikler)